Határok nélkül: Megújul a szentjobbi apátság

A június 18-i adás tartalmából.

Izgalmas témákkal várja a rádióhallgatókat a Határok nélkül szombati adásában Benkei Ildikó szerkesztő-műsorvezet.

Magyar Örökség Díjas lett Balassa Zoltán helytörténész, publicista- A Szent László zarándokút részeként megújuló Szentjobb település- Ismét Dsidáról születésének 115. évfordulója apropóján- Szobrot avattak a kétszáz éve született Czetz János, a szabadságharc tábornoka, több nemzet hőse, az argentin katonai akadémia megalapítójának tiszteletére- Révülés és Zuhanás után Felülemelkedés – Tóth Zoltán új kötetéről

Magyar Örökség Díjban részesült a Déli harangszó, Igyártó Gabriella népművészeti hagyományőrző munkája, a Jászság Népi Együttes népi tánckultúrát őrző tevékenysége, Krulik Zoltán és a Makám együttes zeneművészete, a vizsolyi református egyházközség szolgálata és Balassa Zoltán helytörténészi, publikációs és honismereti tevékenysége. Őt kérte mikrofon elé Gallay Nagy Emese Kassán.
Májusban, születése napjához közel emlékeztek meg szülővárosában, Szatmárnémetiben a 115 éve született, Kolozsváron fiatalon elhunyt költőről, Dsida Jenőről. Ebből az alkalomból készültek Zsoldos Barnabás beszélgetései Egyed Emese és Láng Gusztáv irodalomtörténészekkel.

Számos magyar kötődésű helyszín szerepel az Országos Helyreállítási Tervben és több száz műemlék újul meg az Európai Unió által finanszírozott projektben. Bihar megye például közel 11 millió eurót nyert el a pályázat részeként. A Hívogató Románia országjáró projektben 12 turisztikai-kulturális útvonalat hoznak létre. A tervezet célja, hogy minél több külföldi turistát vonzzanak az országba. A Szent László Út részeként megújul a szentjobbi apátság is. Ionescu Nikolett Böcskei László nagyváradi megyéspüspököt kérdezte.

“Kérlelhetetlen szigor, pártatlanság, keménység a büntetésben, de nagylelkűség a jutalmazásban, mentes a bosszúállástól és az önzés legkisebb árnyától” – írta Bem József a 200 éve született Czetz Jánosról, akit egyaránt hősként tisztel a magyarság és Argentína is. Háromszéken Czetz emlékévet hirdetettek, és egész sor rendezvénnyel emlékeznek a Gidófalván született honvédtábornokra. Hogy ki is volt Czetz János? Megtudjuk Oláh-Gál Elvira beszélgetéseiből.

Révülés és Zuhanás címmel jelentek meg a közelmúltban Tóth Zoltán nagybalogi költő verseskötetei, amelyeket hamarosan egy harmadik követ, Felülemelkedés címmel. A költő, aki a miskolci Felvidék Ház meghívására érkezett a városba, arról is beszél B. Tóth Erika mikrofonja előtt, hogy hogyan éli meg magyarságát a határ túloldalán.

Hallgassa meg!

Határok nélkül – Kossuth – junius 18., szombat, 20:30

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább