Hajnal-táj: Június és viharkárok

A június 17-i adás tartalmából.

A kémiai helyett a biológiai szúnyogirtást támogatják a Duna-kanyar települései. A környéken már 17 település írt alá ezzel kapcsolatosan szándéknyilatkozatot. A dolog nehézségét az adja, hogy ez a módszer költségesebb, azonban tény, hogy kíméli a környezetet és csak a szúnyogokra, lárváikra hat, míg az eddig alkalmazott, mára elavult mérgezésnek más rovarok is áldozatul estek.

Bakta sport

A születésnapos Levente-medence
Megünnepelték egy medence születésnapját Berettyóújfaluban. Különösnek tűnhet ez az esemény, de higgyék el senkinek sem ment el az esze Berettyóújfaluban! Most lett 95 éves a városi strand első fürdőmedencéje, a Biharban híres levente medence. Trianon után ez nagyközség lett a csonka megye központja, így aztán építettek ott kórházat, megyeházát és leventeházat is. Azóta felfejlődött a városi strandfürdő, évente 100 ezer vendéget fogadnak, akiknek jelentős része partiumi magyar. Gy P

Tegnaptól hivatalosan is dolgoznak a Balatonnál a gyermekmentők
Tegnap kezdte el hivatalosan a munkát a Balatonnál a Magyar Gyermekmentő Alapítvány. 15 év után végre saját és teljesen felújított épületben dolgozhatnak a szakemberek. A balatonlellei ingatlant adományokból vásárolták és tették összkomfortossá. Az orvosok, mentőápolók és gépkocsivezetők a szezon végéig vesznek részt a mentésben, az Országos Mentőszolgálat irányítása mellett. Varga Tünde az alapítvány elnökével, Dr. Gesztes Évával beszélgetett.

Népszerűsítik a környezetet védő módszer, a biológiai szúnyog-gyérítést a Dunánál
A nyaralással együtt elkezdődött a szúnyogszezon is – a Katasztrófavédelem 13 megye majdnem 250 településén kezdi meg a szúnyoggyérítést a napokban, a munka az eddigi csapadékos, szeles időjárás miatt késett. Közben egyre többen – szakemberek és civilek is – hangoztatják, hogy a kémiai helyett több szempontból a biológiai gyérítésre kellene áttérni, ez a módszer ugyanis kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja, nem tesz kárt más élőlényben. A Dunakanyar Környezetvédelmi Egyesület azt kezdeményezi, hogy a térségben mindenhol biológiai módszerekkel védekezzenek a szúnyogok ellen, eddig 17 térségi település írt alá szándéknyilatkozatot. Forrai Mária összefoglalója.

Jóízű és fenntartható – klímavédelem a vendéglátásban
„Kóstolj bele a fenntartható vendéglátásba!” – itt járt Detti, ezen a rendezvényen.
Talán a strandokon még nem annyira találkozunk környezetbarát büfékkel, bisztókkal. Azonban számos jó példa van az országban, ahol gondolnak erre és alap érték valamilyen szinten. A Felelős Gasztohős Alpaítvány idén megújította a Fenntartható vendéglátóhely minősítését. Tegnap át is adták néhány partnerüknek a jelzést. Az eseményt június 18-ához közel szervezték ez ugyanis a Fenntarható gasztronómia napja. Bartha Bernadett riportja.

Permetezés fahamuval és csalánnal
Zsigó György növényorvos, talajtani szakmérnök rovata, aktuális növényvédelem. Lehet-e fahamuval és csalán levél kivonattal permetezni, és ha igen, akkor ezek a hatóanyagok, amelyek ezekben a természetes anyagokban találhatóak, milyen betegségek és kártevők ellen hatékonyak, valamint milyen tápanyagokat pótolnak, hogyan segítik a növények fejlődését? Hallgatónk feltett kérdéseire válaszol Zsigó György tanár úr, a Magyar Növényorvosi Kamara budapesti alelnöke, talajtani szakmérnök.

Betakarítás előtt a hazai gabonapiac
Kivárás és bizonytalanság. Ez jellemzi a hazai gabonapiacot a hamarosan kezdődő nyári betakarítás előtt, mert az orosz-ukrán háború miatti drasztikus áremelkedés felboríthatja a keresleti-kínálati viszonyokat. Hiába terem várhatóan elegendő gabona, az aratás után mesterséges hiány is kialakulhat, ha a gazdálkodók a még jobb későbbi árak reményében nem adják el terményeiket. A gabonaárak hagyományosan a betakarítás idején a legalacsonyabbak és utána fokozatos növekedés kezdődik, de most mindenki eleve rendkívül magas induló árakkal számol, amelyekre a későbbi hetekben-hónapokban további áremelkedések is rakódhatnak. De mit mondanak a szakértők

Június és viharkárok, kártérítés
Az elmúlt hónapban Békés megyét kivéve szinte az egész országot érintették a hirtelen lezúduló villámárvizek. A kis területen egyszerre leeső nagymennyiségű csapadék talajeróziót okoz, így az erdőkben, mezőkön és termőföldeken hatalmas károkat tud okozni, és sajnos sem megelőzni, sem védekezni nem igazán tudunk. Kulik Bence összeállítása

Aranyérmes egri bor a világ legrangosabb borversenyén
Az elmúlt pár év a borászat számára „szűk esztendő” volt, most igyekeznek rendezni soraikat a pincészetek és újból rengeteg a nevezés a borversenyekre is. Az egyik legnagyobb és legbefolyásosabb vetélkedőt most Londonban tartották. A 19. Decanter World Wine Awardsra rekordszámú tétel érkezett.
Két meghatározó borvidékünk is jeleskedett, bemutatunk egy egri vörös és egy balaton-felvidéki fehér decanter-aranyérmest!

Aranyérmes füredi olaszrizling
Először nyert olaszrizling egy nagy múltú borversenyen. A Londonban megrendezett 19. Decanter World Wine Awards-ra idén 54 országból több mint 18 ezer tételt neveztek a borászatok. A 100 pontos zsűrizés során a 250 fős borszakértő bírálóbizottság kizárólag 95 pont felett adott aranyérmet, míg platinadíjjal az aranyérmeket újrakóstolva jutalmazták a legkiválóbb nevezőket. A platinaérmesek közé a balatonfüredi organikus borokat készítő Zelna borászat 2021-es olaszrizlingje is bekerült, ami a teljes magyar borkultúra számára is hatalmas sikert jelent. Ráadásul magyar olaszrizling fajtabor először nyert ilyen magas szintű elismerést, A megmérettetésen Magyarország szinte összes borvidékéről több tucat borászat képviseltette magát és végül 4 platina-, 9 arany-, 57 ezüst- és 70 bronzérmet sikerült szerezniük. Kuti-Hajdufy Eszter

Egy nem hivatalos bor-világverseny és konferencia éppen az olaszrizlingről
És még mindig olaszrizling…Persze nem csak a hivatalos rendezvények, versenyek élednek újjá – az Újvidék melletti péterváradi erődben pl. nemhivatalos világversenyt tartottak, Közép-Európa leginkább meghatározó fehér fajtája az olaszrizling népszerűsítésére. A borversenyt Wine Challenge GROW du Monde néven hirdették meg. A GROW mozaikszó, amely a fajta legnépszerűbb neveiből áll: GRaševina, Olaszrizling és Welschriesling. Az első alkalommal meghirdetett megmérettetésre 170 nevezés érkezett a nemzetközi zsűri A borverseny nemzetközi zsűrije júniusban olyan olaszrizlingeket keres majd, amelyek minőségükkel és hitelességükkel tűnnek ki. Az egyik ötletgazda Győrffy Zoltán a Pécsi Borozó című szaklap kiadója elmondta, hogy a továbbiakban az a tervük, a terv, hogy a rendezvény „szerteágazzon”, szeretnénk egy olaszrizling konferenciát, valamint egy fesztivált, ahol borászok, borászok, kereskedők, sommelier-k és borszakértők találkoznak, és egy közös küldetés köré gyűlnek össze, hogy az olaszrizling a borvilágtérképen egyre nagyobb betűkkel szerepeljen.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – június 17., péntek, 5:00

Szerkesztő-műsorvezető: Bicsák Eszter

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább