Napközben: Furcsán viselkedik a gyerek?

A június 15-i adás tartalmából.
 

Magyarországon leginkább a fiatalabb korosztály vásárol hamisítványokat a Tárki 2021-es, reprezentatív kutatása szerint. A 15 és 24 év közötti európai fiataloknak pedig több mint fele nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt évben legalább egy hamisított terméket vásárolt – szándékosan vagy véletlenül – az interneten, egyharmaduk pedig azt is megosztotta, hogy illegális forrásból jutott digitális tartalo0mhoz. A helyzetre reagálva a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) a Hamisítás Elleni Világnap alkalmából „Az eredeti az igazi!” kreatív pályázat keretében vonja be a 16-25 éves középiskolásokat és egyetemistákat az illegális forrásból származó termékek elleni küzdelembe. Egy spanyol székhelyű uniós ügynökség kutatásábó pedigl kiderült: az európai fiatalok több mint fele vásárolt már szándékosan vagy véletlenül hamis terméket, és szintén jelentős hányaduk kalózkodott le zenét vagy filmet.

Furcsán” viselkedik a gyerek? Hevesen reagál a zajokra, fényekre, nem eszik meg bizonyos ételeket, dührohamot kap néhány ruhadarabtól? Szenzoros érzékenységgel élni nem könnyű, sem a gyereknek, sem a szülőnek. Mit lehet tenni? Mi is az a szenzoros feldolgozási zavar?

Nyáron nagyon sokan utaznak nyaralni, pihenni külföldre. Ilyenkor nagyon bosszantó és sajnos gyakran elfordul, hogy áthelyezik repülőjáratunk  időpontját, késik vagy akár törlik is. Nem is olyan rég 200 utast hagyott Párizsban az egyik fapados társaság. Mit tehetünk? Mire jár kártérítés?  Az egyik fapados légitársaság visszamenőleg is az utazókra terheli az extraprofit adót, míg a másik július 1-ig nem tervez ilyet, utána viszont tervei szerint emeli a viteldíjat. Megtehetik? Mit lehet ellene tenni? De a nyári főszezonban számos egyéb probléma is felmerül, amire megpróbálunk megoldást találn. Várjuk hallgatóink kérdéseit ebben a témában is.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió – június 15., szerda, 9:05

Szerkesztő-műsorvezető: Cseszregi Balázs

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább