Hajnal-táj: Európában a forgalomba kerülő zöldségek és gyümölcsök mintegy felében megtalálhatóak a növényvédőszer-maradékok

A június 13-i adás tartalmából.
 

Arács korábban önálló település volt, ma Balatonfüred egy városrésze. Már a 18-19. században is élénk közösségi élet jellemezte, az itt élő polgárok tudták, hogyan fogjanak össze közös értékek, közös célok kedvéért. A járvány óta folyamatosan érezhető, a városokból vidékre, nyaraló övezetekbe való költözési hullám ezt a településrészt is elérte, így egyre több a fiatal családos porta, akik – az itteniek nagy örömére – szívesen kapcsolódnak be a közösségi hagyományokba. Büszkék rá, hogy nemrégen éppen egy ilyen erős civil fellépés parancsolt megálljt egy jelentős fairtással járó építkezésnek.

Klímabarát-díjat kapott Visonta. A Heves megyei település elsőként az illegális szeméttől szabadult meg, majd a vízelvezetést építették ki úgy, hogy ráadásul a csapadékvizet hasznosítják: ezzel öntözik a kerteket és egy közösségi autómosót is kialakítottak. Ezzel jóval kevesebb vizet használnak. A közintézményeket napelemmel fűtik. Olyan hulladéklerakó rendszert építettek ki, ahol külön gyűjtik a gumit, az elektronikai hulladékot, a háztartási olajat, illetve az építési törmeléket.

Újabb 8 db 800 literes használt sütőolaj gyűjtő edényt helyeztek ki Szombathelyen a Cseppetsem Program keretében. Az összegyűjtött anyagot teljes egészében hasznosítják, villamos energia illetve biodízel készül belőle. A hálózat már 1100 településen működik. Szombathely az elsők közt csatlakozott, a befolyt összeget közcélra használják fel.

Kedves hallgatóink küzdenek a csalán ellen, mint gyomnövény ellen, ugyanakkor finom ételek is készíthetőek a csalán felhasználásával, emellett vízhajtó hatása is van: ödéma esetén is hasznos, ha csalán teát iszunk. Bozsik gazda rovatából kiderül: milyen ételek készíthetők csalánból?

Európában, a forgalomba kerülő zöldségek és gyümölcsök mintegy felében megtalálhatóak a növényvédőszer-maradékok – igaz, az egészségügyi határérték alatti mértékben, de sokszor akár több hatóanyag is együtt, amely hosszú távon káros az egészségre – ez áll az Európai Növényvédőszer Akcióhálózat néhány napja közzétett jelentésében. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet hangsúlyozza, hogy mindannyiunk érdeke a kémiai növényvédőszerek használatának csökkentése, és ehelyett más növényvédő módszerek alkalmazása.

Nemsokára kezdődhet az aratás Bánátban, de a búza terméshozamát illetően nehéz jóslatokba bocsátkozni. Nagy a valószínűsége annak, hogy a régióban a tavalyinál kevesebb kenyérgabonát takarítanak majd be.

Papp Kálmán Ópályiban gazdálkodik. Hamarosan kezdődik az aratás de a gazda nem igazán elégedett: a kalászok fejlődése idején egy csepp eső nem volt a térségben, a kalászok visszamaradottak. Mennyiségileg meg sem közelíti a tavalyit. Ugyanakkor az eladási árral nem lesz gond, szerinte a háborús helyzet emelni fogja a búza és a tritikálé árát.

Két hét múlva lesz Péter-Pál napja. Régen a hagyomány szerint ilyenkor kezdődött az aratás. Milyen állapotban van most a gabona és mikor kezdődhetnek az idei betakarítási munkálatok

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – június 13., hétfő, 5:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Balog Tamás

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Unsplash

Olvasson tovább