A mikrobiom egy fogalom, mely a szervezetünkben élő mikroorganizmusok összességét írja le. Ezek száma nagyságrendileg 100 billió, ami kb. tízszerese testi sejtjeink számának. Nagy, populációs vizsgálatok révén ma már tudjuk, hogy a mikrobiom kb. 30%-a az emberi fajra jellemző, közös jelleg, míg kb. 70% abszolút egyedi. A mikrobiom-gazdaszervezet szoros kétirányú kapcsolata, nagyban hozzájárul az emberek érzékenységének, betegségre való hajlamának alakulásához. Egyre több betegség kialakulásának hátterében fedezik föl a mikrobiom összetételének jellegzetességeit, ilyen pl. az irritábilis bélszindróma és a zsírmáj.
Megszólalók:
Révész Anett dietetikus
Schwab Richard belgyógyász-gasztroenterológus, a Mind kl. munkatársai
betegek
Felfedező – az egészségről – Kossuth – május 31., kedd, 14:34
Szerkesztő-műsorvezető: Veress Ágnes
A belépéssel kijelenti, hogy elolvasta és elfogadta az Adatkezelési nyilatkozatot.