Kalendárium: Egyetem ecsettel

A május 26-i adás tartalmából.
 

– Különleges kosztümöket láthatunk a Kiscelli Múzeumban. A színházi jelmez, mint autonóm vizuális kifejezőeszköz. Bérczi Zsófia, Nagy Fruzsina és Szűcs Edit közös kiállítása.

– Egyetem ecsettel. Ez a címe Sonkodi Rita festőművész kiállításának, amely a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalának Előcsarnokában látható. A látogató Szeged emblematikus épületeit és a város prominens alakjait ismerheti fel az alkotások között.

– Nemzeti történelmi emlékhelyeink egyike a Veszprém megyei Sóly. 997-ben Sóly és Királyszentistván települések között zajlott Koppány és István sorsdöntő ütközete, amelynek Koppány bukása és felnégyelése lett a következménye. Egy 1009-ből származó királyi okirat alapján a sólyi fogadalmi kápolna az egyetlen olyan templom az országban, amely dokumentáltan Szent István személyéhez kötődik.

– 1922. május 22-én, kereken 100 esztendővel ezelőtt csendült föl először Csanády György és Mihalik Kálmán közös szerzeménye, a Székely Himnusz. Az évfordulóra új, monumentális hangszerelésű Himnuszátdolgozás készült Cseh István, Prima díjas székelyföldi zeneszerző alkotásában, a Nemzeti Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar előadásában.

– Ma este Mozart Requiem a Zeneakadémia Nagytermében a MÁV Szimfonikus Zenekar előadásában. Mozart befejezetlenül maradt, szívbe markoló gyászmiséjét Kobajasi Kenicsiró vezényli.

– A MÜPÁ-ban ma este a Drezdai Staatskapelle hangversenye Christian Thielemann vezényletével. Műsoron Mendelssohn Skót szimfóniája.

Hallgassa meg!

 
Kalendárium – Kossuth – május 26., csütörtök, 15:32

Szerkesztő: Horváth Katalin

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább