×

Hajnal-táj: 450 évvel ezelőtt hunyt el Dobó István

A május 25-i adás tartalmából.
 

Nyár elején, májusban a természetbe vágyunk. Van, aki feltöltődni, van, aki kirándulni, sportolni, horgászni, kertészkedni. Szerdán reggel beszámolunk arról, hogy idén mennyibe kerülnek a palánták, elmondjuk, hogy közkedveltek a házitermékeket árusító szatyor és kosár közösségek. Szólunk a májusban már veszélyes kullancsokról és azt is elmondjuk, hogy Magyarországon háromféle bodza ontja mostanában virágát – szörpnek, bornak, vagy palacsintába, de az egyik mérgező.

– 450 évvel ezelőtt hunyt el a magyar történelem kiemelkedő hadvezére Dobó István, akit a legtöbben Gárdonyi Géza: Egri csillagok című regényéből ismernek. A történeti források szerint az író hitelesen ábrázolta a hadvezért. Határozott, kemény ember volt. Az akkori átlagnál magasabbra nőtt, termete meghaladta a 180 cm-t. De nemcsak fizikai szempontból tűnt ki a többiek közül…

– Pár hete adták át a Balatonnál azt a felsőörsi meseösvényt, amely helyi mesterek munkájával készült el, és a Hungarikum pályázat támogatásával jött létre. A helyi óvodától induló útvonalon minden állomáson egy madáretetőre hasonlító fa dobozt talál a látogató, amely ajtaját kinyitva egy helyi értéket, és egy mesét találhat. A gyönyörű ládákat egy helyi asztalos készítette, és szintén egy ott lakó iparművész festette, hívogatva ezzel is a turistákat a csodálatos környezetbe.

– A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekten belül elindult a BALATORIUM program. A BALATORIUM legnagyobb tavunkat érő ökológiai problémákat művészeti és edukációs eszközökkel kívánja bemutatni. A kutatók és művészek között indult párbeszédnek nem célja igazságot tenni a Balatont érő veszélyekkel kapcsolatban, de eszközeikkel segítik, hogy láthatóvá váljanak a tó jövője érdekében fontos témák.

– 41 pálinkafőzde 346 tétele versenyzett a napokban Körmenden a Pálinka Nemzeti Tanácsa által megrendezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen. A megmérettetésnek súlya van, hiszen a kereskedelmi forgalomba kerülő nedűk viselhetik a dobogós címkéket, illetve bekerülnek egy kiadványba, melyből bárki megtudhatja, melyek a legjobb pálinkák ma Magyarországon.

– A lombháztól a buborékszobáig, változik a vendégek igénye. Egyre nagyobb divat hazánkban is a glamping, azaz a minőségi és egyedi szálláshely. Van, aki a fák koronája között, van, aki a csillagok alatt keresi a pihenést. A hazai glamping mozgalom egyik jó példáját Noszvajon találjuk.

– Bozsik József gazda rovata – Hallgatói kérdésekre válaszolunk szerdán reggel is, úgy mint: mérgező-e a bodza? Lehet-e belőle bort, pezsgőt készíteni? Hazánkban 3 különböző bodza fajjal is találkozunk, amelyek koránt sem egyenértékűek, ha az emberi fogyasztásra gondolunk. A fekete bodza, vagyis a Sambucus nigra őshonos hazánkban. A népi gyógyászat évszázadok óta felhasználja mind virágját, mind termését. Ugyanakkor a gyalogbodza, más szóval a földi bodza, a Sambucus ebulus a benne lévő vegyületek miatt hasmenést, hányást okozhat. Ezért a legtöbb leírás mérgezőnek tartja. Ám ezek a vegyületek hőhatásra lebomlanak. Ezért nem mindegy, hogy hideg eljárással, vagy pedig hőkezeléssel tartósítjuk. A harmadik fő bodzafajunk a fürtös bodza, a Sambucus racemosa, amelynek hatóanyagai a fekete bodzáéval szinte azonosak, virága és termése is gyűjthető. Ám, termése nem fekete, hanem piros színű.

– Vasi Zöld Kosár néven egy éve indult el az a kezdeményes, mely összehozta a helyi termelőt és a vevőt — rendhagyó módon. A sajtot, hús-, és pékárut, zöldséget ugyanis önkéntesek veszik át a termelőktől egy előzetes rendelés alapján, majd kosarakba téve még aznap adják át a friss árut a vevőknek.

– Május végére már általában ki kell ültetni a palántákat a kiskertekbe. Vannak akik otthon magot ültetnek, és nevelnik palántát, nem adnak érte 300 ft.-ot. A miskolci piacon 250-300 ft egy palánta, és nem biztos hogy megmarad. Ez függ a föld minőségétől, a szárazságtól a hidegtől.

– Magyarországon több mint 20 kullancs faj van, és a késő tavaszi, kora nyári időszak az egyik legideálisabb ezeknek vérszívóknak. Önmagukban nem veszélyesek, de mivel több gazdaállatuk is lehet egymás után, így a felszívott vérrel fertőző betegségek hordozói lehetnek.

– Hátrányosan hat a hazai turizmusra a klikkvadász időjárás előrejelzés – ezt mondják a balatoni vendéglátással foglalkozó vállalkozók, szállásadók. A bulvárban túlságosan borúsra festik a várható időjárást, ez pedig elveszi a családok kedvét a rövidebb, néhány napos pihenéstől. A konfliktus nem példa nélküli, Angliában már perrel is fenyegettek egy meteorológiai szolgálatot az előrejelzések miatt.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – május 25., szerda, 5:00

Műsorvezető: Balog Tamás
Szerkesztő: Gyarmati Péter

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább