Napközben: Szárnyal a fairtrade Magyarországon

A május 23-i adás tartalmából.
 

Mozgással az idegrendszer fejlődéséért
Hallott már az úgynevezett okosító tornáról, vagyis a TSMT-ről? Amikor egy kisbaba megszületik, a szülei árgus szemmel figyelik a fejlődését, és persze aggódnak, ha valamilyen szempontból lassabbnak tűnik a kortársainál. Ilyenkor segíthet a TSMT, vagyis a szenzomotoros tréning, amely rendkívül hatásos bizonyos fejlődési rendellenességek, pl. figyelemzavar, hiperaktivitás, beszédfejlődési zavar, vagy később akár a tanulási nehézségek esetén. Ezért is nevezik okosító tornának, mert a gyermekek nagy- és finommozgásai fejlesztése mellett jó hatással van az idegrendszer érettségére is. Szakértőinkkel átbeszéljük, milyen jelek esetén érdemes TSMT-szakemberhez fordulni, és hogyan segít ez a terápia a gyermekeknek.
Ma van az első Hormon-nap!
A hormonális folyamatok jelentőségének és a hormonháztartás zavarainak jobb megismertetéséért az Európai Endokrinológiai Társaság – amelynek a Magyar Endokrin és Anyagcsere Társaság (MEAT) is tagja -, úgy döntött, hogy 2022-től minden évben megtartják az Európai Hormon Napot: május 23-án, azaz ma. A szakemberek egyebek mellett egy akciótervet dolgoznak ki például a megfelelő napi tápanyagbevitelről, amellyel megelőzhetők a hormonhiány következtében fellépő betegségek.
Akadálymentes rovat
Interjúkötet jelenik meg Szekeres Pál, vívóról. Ő az első és máig egyetlen ember a világon, aki érmet szerzett olimpián és paralimpián is, ép és kerekesszékes sportolóként is. Súlyos balesete után is képes volt az újrakezdésre és teljes értékű életre.
Szárnyal a fairtrade Magyarországon
Ön odafigyel arra, hogy honnan származik az a kávé, tea, banán vagy éppen csokoládé, amit megvásárol? A fenntartható élelmiszerek iránt világszerte nő a fogyasztói kereslet, ezen belül pedig az úgynevezett fairtrade, vagyis méltányos kereskedelemből származó termékek és összetevők iránt. A méltányos kereskedelem röviden azt jelenti, hogy ilyenkor hangsúlyt helyeznek arra is, hogy a harmadik világbeli termelő megkapja az őt megillető pénzt a terményéért. Rendkívül jó hír, hogy Magyarországon soha nem látott növekedést produkált az ilyen termékek forgalma, hat év alatt százszoros a bővülés.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió – május 23., hétfő, 9:05

Szerkesztő: Forrai Mária 

Tovább a műsoroldalra >>>

 

Olvasson tovább