×

Hajnal-táj: Gazdag termésre, szép borokra számítanak idén a Balatonfüred környéki szőlősgazdák

A május 20-i adás tartalmából.
 

– Az Őrség gazdag növény- és állatvilágának valamint a helyi gazdálkodók tájtisztelő gazdálkodási gyakorlatának a megőrzése a célja annak az együttműködésnek melyben természetvédők, helyi gazdálkodók és társadalomkutatók vesznek részt uniós támogatással.
– A Tisza vajdasági szakaszán most jobb híján süllőre, vagy csukára pecázhatnak a sporthorgászok. A ponty, a harcsa, a balin és a jászkeszeg esetében az ívás miatt jelenleg tilalom van érvényben. A pontyhorgászok türelmetlenül várják június elsejét, amikortól ismét bevethetik kukoricával csalizott horgaikat.
– Számos kísérőprogrammal színezve tartottak szezonnyitót az elmúlt hétvégén Balassagyarmaton, az Ipolyon. Északi határfolyónkat az elmúlt években felfedezték a szabadidősportot kedvelők, így mind több kajakot és túrakenut látni erre felé is.
– Gyönyörűek, de életveszélyesek. A bányatavak hirtelen mélyülnek, nem higiénikusak és vízimentő-szolgálatot sem teljesít senki a partjainál. Mivel mesterséges vizekről beszélünk, amelyek ipari tevékenység melléktermékeként jöttek létre, az ilyen tavak fenekén gyakran maradnak a bányászatból származó, gyakran éles tárgyak, bányagépek, drótkötelek. Nincs olyan év, hogy ne okoznák valakinek a halálát.
– Levéltetvek, sodrómolyok, ormányos bogarak.. Nagyon látványos tüneteket okoznak a különböző levélpirosító levéltetű fajok. Például az almafa levelein okoz furcsa tüneteket az egyik faj, míg a másik a ribiszkeféléket támadja meg.
– Sokan és sokszor megkongatják a vészharangot a magyar mezőgazdaság felett, ugyanakkor vannak olyan sikertörténetek, amelyek a pesszimista példák ellenkezőjét bizonyítják. A kisteleki központú Trivega Kftbe tömörült fiatal vállalkozók is a jó példák egyike, hiszen meghatározó tényezői a magyar paradicsomtermesztésnek. Nem is akármilyen az a paradicsom, ízes, zamatos és vegyszerrel szinte nem is kezelik a termesztés során.
– Igazán üde látványt nyújtanak a villányi hegy lankáin elterülő szőlőültetvények. A száraz tél és a hasonlóan csapadékmentes tavasz látszólag nem viselte meg a növényeket.
– Gazdag termésre, szép borokra számítanak idén a Balatonfüred környéki szőlősgazdák. A pincékben nincsenek eladatlan készletek, az idei szezon máris beindult több helyi és regionális borversennyel, amelyek közül egynek már vannak díjazottjai, más megmérettetésnek pedig jelenleg folyik a bírálati szakasza.
– Az eget kémlelik a mátrai borászok, mert azt tartja a mondás, hogy ha Orbán-napján esik az eső, rossz termés várható, azonban, ha süt a nap, akkor finom lesz a szőlő. A magyar Toszkánaként is emlegetett Mátrai Borvidék 19 termelője mutatja meg borait május 20 és 22. között Gyöngyös Fő terén. Itt mutatkozik be a közösségi bor, a MyMátra is, amely a borvidék egységét jelzi.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – május 20., péntek, 5:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Gécsek -Tóth Enikő

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább