×

Hajnal-táj: A tejtermelés összetett feladat

A május 19-i adás tartalmából.
 

2021 szeptemberében indított mintaprojektet Szombathelyen az ELTE Savaria Egyetemi Központ és a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A cél az volt, hogy a főként gazdasági képzésben részt vevők ne csak elméletei, de gyakorlati tudást is kapjanak. Az Üzleti ismeretek a gyakorlatban című tantárgy keretében például csődközeli céget mentettek vagy éppen vállalkozást indítottak a hallgatók.

Egy most indult kutatás keretében a balatoni lakosságot is vizsgálják. A Balatoni Fejlesztési Tanács célja, hogy megtalálják azokat pontokat, amelyek javítják a balatoni lakosok életminőségét, emellett hozzájárulnak a térség hosszútávú környezeti és társadalmi fenntarthatóságához.

Újrahasznosítják az egri termálvizet. Eddig a 38-40 fokos víz az Eger-patakba ömlött. Most szeretnék középületek fűtéséhez hasznosítani az eddig elpazarolt vízkincset. Mindezt önerőből nem tudná finanszírozni a hevesi megyeszékhely. Pluszforrásokhoz jut a város – ezt a napokban jelentették be. A Terület- és Településfejlesztési Program Plusz 2022–2027-es ciklusban Eger 8,31 milliárd forintot kap, s további hatszázmillió forint többlettámogatáshoz jut a város. Ebből az összegből végzik el a termálvíz hasznosítását.

Immár megfelelő körülmények között futhatnak a Miskolcon élők a város tüdejének számító parkban a Népkertben. Egy 1000 méter hosszú futókört adtak át, mely kormányzati támogatásból és önkormányzati forrásból, több mint 80 millió forintból jöhetett létre.

A virágzáskor támadó monília nevű kórokozó gomba tönkre tette hallgatónk Érdi bőtermő nevű meggyfáit. De milyen fajtákat érdemes ültetni, amelyek a moníliával szemben ellenállóak – kiderül Bozsik gazda rovatában.

A tejtermelés összetett feladat, hiszen gazdaságosnak kell lenni a takarmányozásnak, optimálisnak kell lennie az állománynak és nem mindegy, hogy a tejet hol értékesíti a gazda. Dr. Petis Mihály a nyírbátori Bátor Treed tulajdonosa szerint, amelyik feldolgozó nagyobb terméklistával rendelkezik, ott közelebb kerülnek ez eladási árak és a kereskedelmi árak egymáshoz.

A termelői árak emelkedése megjelent a feldolgozói átadási árakban is, ennek ellenére nincs visszaesés a tejfogyasztásban. Magyarország önellátottsága tejből és tejtermékekből már megközelíti a 100 százalékot. Az uniós átlaghoz hasonlóan Magyarországon is 20 százalékkal nőtt a nyers tej termelői ára, míg az exportpiaci ár 32 százalékkal volt magasabb februárban, mint egy éve.

Az elmúlt napokban két termelő vállalattal kötött többoldalú szakmai együttműködést a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara. Az egyik egy ásványvízgyártó cég, a másik egy neves tejipari társaság, a megállapodás segítségével a diákok megismerhetik a mai modern élelmiszeripart, megtudhatják, hogy milyen egy magas színvonalon működő vállalatnál dolgozni.

Drónoktól a ledvilágításig. Az elmúlt években számos új technológia jelent meg, amelyek nagyban segítik a mezőgazdaságban dolgozók munkáját. De hogyan lehet a 21. századi kihívásoknak megfelelni és mennyiben segítik a problémák megoldását a legújabb műszaki megoldások? Robottechnológia a földeken.

Sokszor hallhatjuk, hogy egyre kevesebb fiatal vállalja a gazdálkodó életet, és még a falun felnőtt fiatalok is a városba költöznek, ott keresnek megélhetést, nem a földeken, zöldség-gyümölcstermeléssel, vagy épp állattenyésztéssel. Mások viszont épp az ellenkezőjéről számolnak be, hogy egyre több fiatalt is vonz ez az életforma. Jó példa erre az a fiatal pár, akik Tahitótfalu mellett eper- és zöldségtermesztéssel is foglalkoznak, folytatva a családi hagyományt.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – május 19., csütörtök, 5:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább