Felfedező a tudomány világáról: Pszichológiai manipulációk a kibertérben

A május 19-i adás tartalmából.
 

Új típusú, új hatásmechanizmusú, világújdonságnak számító fájdalomcsillapító fejlesztése a krónikus fájdalom csillapítására a Pécsi Tudományegyetemen. Az egyik vegyület már az embereken történő klinikai kipróbálás fázisában tart. Helyes Zsuzsanna akadémikus, farmakológus, a Szentágothai János Kutatóközpont elnöke beszél a felfedezés történetéről, a gyógyszer külenleges hatásmechanizmusáról és arról, hogy milyen betegségekben várnak kedvező hatást.

Pszichológiai manipulációk a kibertérben. A számítógépek manipulálásáról jelentősen az emberek manipulálására váltottak az internetes átverő akciók. Miért vagyunk fogékonyak erre? Miért tudnak rávenni bennünket arra, hogy ismeretlen embereknek pénzt utaljunk? Miért nem tudják sokan akkor sem abbahagyni, ha egyre nyilvánvalóbbak az átverés jelei? Milyen pszichológiai és kognitív tényezők tesznek erre alkalmassá bennünket? Mit tudnak ezekről a csalók?
Hogyan lehet védekezni? Birkás Béla és Zsidó András pszichológusok (Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, illetve Bölcsészettudományi Kar) beszélnek.

Hallgassa meg!

Felfedező – a tudomány világáról – Kossuth – május 19., csütörtök, 14:34

Szerkesztő-műsorvezető: Gimes Júlia

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább