Hajnal-táj: Virágos Magyarország verseny

 

Több száz milliós kárt okozott a hirtelen esett nagy mennyiségű csapadék évekkel ezelőtt Nagyvisnyón. Házakba, udvarokba ömlött be a víz, utakat mosott el. Bár rendbe tették már a vízelvezető árkokat, most 4 millió forintból övárokrendszert építettek. Azonban igazi védelmet egy záportározó jelentene, de úgy tűnik, arra még várni kell.

Székesfehérvár a Virágos Magyarország versenyben hosszú évek óta kiemelkedő sikereket ér el. 2019-ben a Communities in bloom virágosítási világversenyen két díjat is elhozott, ugyanebben az évben Magyarország legvirágosabb városa lett. A település lakói is egyre inkább kiveszik a részüket a szépítésben. Ehhez a Városgondnokság virágosítási pályázata is hozzájárul, 12 éve lehet virágokra pályázni több kategóriában. Az a feltétel csupán, hogy közterületről látszó helyre ültessék a növényeket és rendesen gondozzák. Ezen a héten osztják ki a növényeket, kb. 200 ezer tő virágot visznek haza a pályázók. A számuk megközelíti a tízezret.

Idén, három év online zsűrizés után eredeti hagyományaival tér vissza a Virágos Magyarország verseny. A környezetszépítő megmérettetésre június 1-jéig jelentkezhet minden olyan település, amelynek lakói külön figyelmet fordítanak a helység virágágyasaira, fasoraira és zöld területeire. A győztes települések képviselhetik majd hazánkat az Európai Virágosítási és Tájépítészeti versenyen.

Kivételes gondoskodást igényelnek Tatán azok a fa matuzsálemek, amelyek akár több száz éve is díszei a városnak. A vár délnyugati kapujának közelében áll a sokak szívének kedves platánkirály, az óriást különösen nagy becsben tartja a város. Legutóbb egy úgynevezett injektálásos kezelésen esett át, így a különféle élősködők újabb néhány évig nem tehetnek benne kárt.

A téli fás metszésen kívül létezik egy metszési módszer, amelyet a régiek évszázadokon keresztül alkalmaztak a gyümölcsfák esetében: ez pedig a vegetációs metszés, vagyis népiesen szólva a „zöld metszés”. De mikor és hogyan érdemes ezt végezni? Fametszési tippek Bozsik gazda rovatában.

2500 facsemetét ültet el egy hazai szállítmányozási cég Felsőtárkányban. Az akció a GoGreen programjuk keretében valósul meg, melynek a célja a szemléletformálás és a fenntarthatóság. A vállalat közösségi faültetésére a gyerekeket is elhozták, hogy nekik már természetes legyen a környezetvédelem.

Vámospércs a hajdú város – Bocskai adta a címet nekik – határa szinte ugyanaz, mint a Nyírségi homokos terület. Itt az „élet” a kalászos meg sem terem, de a kukorica és a napraforgó sem döngeti a termelési csúcsokat. Germán Ferenc gazdálkodó ebbe nőtt bele, éppen ezért ennek tudatában gazdálkodik.

A tavaszi vetésterületek emelkedése bizakodásra adhat okot az idei évre nézve. A vetések, a talajmunkák és a tápanyag-utánpótlás a szokásosnál hűvösebb időjárás ellenére is nagyobb csúszások nélkül elkészültek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jelentése szerint az összes lényeges tavaszi vetésű növény – kukorica, napraforgó, szója, tavaszi árpa, zab, cukorrépa, burgonya, borsó – vetése befejeződött. A vetések minden növényfajnál 90 százalék felett állnak, tehát napokon belül végezhetnek a gazdák a még fennmaradó területekkel.

Gyenesdiáson minden állandó lakos ültet a kertjébe vagy a balkonjára palántát. Mindez a helyi Kertbarát Kör elnökének, Volner Lajosnak és az önkormányzat közös akciójának köszönhető. A palántázás, az önfenntartás népszerűsítése a legfontosabb célja a helyi Volner családnak, akik évtizedek óta foglalkoznak palántatermesztéssel, kínálatuk pedig, ami teljesen egyedi, több száz fajtára rúg.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – május 18., szerda, 5:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább