Felfedező a tudomány világáról: Herczeg Jánosra emlékezünk

 

Magyarországon kb. 100-150 ezer gyermekre vágyó pár nem részesülhet a gyermekvállalás örömeiben. A Pécsi Tudományegyetem vezetésével 2020 decemberében 2,5 milliárd forintos állami támogatással megalakult Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium koordinálja azokat a hazai kutatásokat, amelyek célja, hogy segítsék a meddőségi problémák megoldását. Egyik érdekes témájuk a lombikbébi programok sikerességének növelése a beültetendő embriót körülvevő folyadék kémiai összetételének elemzésével. Kovács L.Gábor, a Pécsi Tudományegyetem professzora, a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium vezetője beszél.

Nemrégen emberi vérben is találtak műanyag mikroszemcséket és mivel a mikroműanyagok az emberi sejteket laboratóriumi körülmények között károsítják, a hírt sokan aggasztónak találják. Gödöllőn, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Genetika és Biotechnológia Intézetében nyulakon vizsgálják a mikroműanyag egészségre gyakorolt hatását. Bicsák Eszter Olasz Ferenc György tudományos tanácsadóval beszélgetett.

Életének 88 évében elhunyt kollégánk, Herczeg János, a magyar tudományos újságírás jelentős személyisége. Tőle búcsúzunk.
Részletek Lánczi Ágnes 2002-ben készült Barátságos bölcsességes című portréműsorából
Részlet a Véges végtelen A csillagok különbékéje című adásából
Rá emlékszik: Gózon Ákos tudományos újságíró és egykori tanítványa Miklós Dezső matematikus, a Rényi Alfréd matematikai Kutatóintézet igazgatóhelyettese

Hallgassa meg!

 

Felfedező – a tudomány világáról – Kossuth – május 12., csütörtök, 14:34

Szerkesztő-műsorvezető: Gimes Júlia

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább