Közelebb - Roma magazin: Jónás Géza zenei pályája

A május 9-i adás tartalmából.
 

Február elseje óta Balogh-Kökény Krisztina vezeti a ceglédi kistérségi humán szolgáltató központot a Pest megyei Abonyban. Kinevezése előtt is ezen a területen dolgozott, hiszen öt évig a család és gyermekjóléti szolgálat szakmai vezetőjeként tevékenykedett. A tősgyökeres abonyi származású Krisztina azt mondja, már gyermekkorában eldőlt, hogy az lesz az ő útja, hogy másokon segítsen.

Gyermekkorában hegedűsnek szánták, de mivel véletlenül eltörte a hangszert, inkább cimbalmos lett belőle. Így kezdődött Jónás Géza zenei pályája 5 éves korában Sárospatakon, ahonnan később a Rajkó zenekarba vezetett az útja. Utána már nem volt megállás, és ahogy meséli, azóta szinte már minden prímással muzsikált. Szívügye a kávéházi cigány zene megőrzése.

Balázs János különleges és zseniális művész volt – így emlékeznek az első ismert roma festőre Salgótarjánban, ahol élt és alkotott. A 45 évvel ezelőtt elhunyt festőművész képeiből május 13-án nyílik emlékkiállítás a budapesti Szentandrássy István Roma Művészeti Galériában. A kísérő tárlatot Balogh Tibor műveiből állítják össze. Műsorunk végén Shah Gabriella múzeumigazgató és Botos Zoltán festőművész emlékezik Balázs Jánosra.

Közelebb – Roma magazin – Duna – május 9., hétfő, 6:50

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább