Határok nélkül: Irodalmi összeállítás és imádságoskönyv bemutatója

A május 7-i adás tartalmából.
 

Olvasónapló versekről, költőkről Bárdos Ágnes pozsonyi előadóestjén, és a máriaradnai gyöngybetűkkel írott, 310 oldalas búcsújáró imádságoskönyv a Határok nélkül szombati adásában a Kossuthon.

Olvasónaplóm címmel mutatta be Bárdos Ágnes szerkesztő, előadóművész legújabb irodalmi összeállítását a Csemadok pozsonyi székházának Rákosi Ernő nagytermében. Az újságíróként is ismert Bárdos Ágnes korábban rendszeresen szerepelt előadóestjeivel, az Igen, de; a Halotti beszéd, a Lángoljon a világegyetem, az Emigráns remény című összeállításokkal, ám az utóbbi években nem született újabb irodalmi összeállítása. A pozsonyi csemadokosok unszolására állt ismét pódiumra és reményeik szerint vele indul újra a kulturális élet a székházban. Bárdos Ágnessel Haják Szabó Mária beszélgetett.

Az 1926 és 1931 között kézzel írott, gazdagon ábrázolt, püspöki engedéllyel nyomtatásban is kiadott imakönyvek reprint kiadását mutatták be nemrégiben Pécskán és Aradon. A több mint háromszáz oldalas könyv, az „Irha” Nagy István néhai előimádkozó gyűjtésén alapszik, és azok az énekek és imák kerültek bele, amelyeket a máriaradnai búcsúk alkalmával mondtak a többnapos zarándoklatok résztvevői  amíg Pécskáról Máriaradnára döcögött velük a szekér. Az énekes imakönyv aradi bemutatóján készült Pataky Lehel Zsolt összeállítása, amelyben elsőként az új kiadás szerkesztőjét, Nagy István pécskai fizikatanárt hallhatják.

Befejeződtek Magyarremete Árpád-kori templomában a falképek közel tízéves helyreállítási munkálatai. A református templom falait Erdély legnívósabb falképei ékesítik.  Az ábrázolások közül talán a legszebbek éppen a Szent László-legenda jelenetei, amelyek révén a partiumi település bekerül a Szent László út állomásai közé – ahogyan arról ezen a héten korábban már hírt adtunk. A munkálatok kapcsán Csiszér Norbert református lelkésszel készült beszélgetés.

A Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben éppen egy éve alakult meg a Cickafark énekcsoport, és azóta folyamatosak a próbák a könyvtárteremben csütörtök esténként. A tizenkét tagot számláló kórus valódi közösséggé kovácsolódott az elmúlt időszakban a beéneklések, a fellépések és az utazások során. Kónya-Kovács Otília összeállításának első megszólalója Rontó Márta, a kórus vezetője.

Hallgassa meg!

Határok nélkül – Kossuth – május 7., szombat, 18:01

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább