Kalendárium: Radnóti Emléknapot rendez a Szegedi Tudományegyetem

A május 5-i adás tartalmából.
 

-Radnóti Miklós születésnapján, május 5-én Radnóti Emléknapot rendez a Szegedi Tudományegyetem. Déltől hajnali 1 óráig egész nap verseket mondanak a radnótis diákok, valamint a város kulturális intézményeinek munkatársai. Lesz Radnóti Emlékséta, kiállítás és dokumentumfilm bemutató is. Alany: Tajti Gabriella, az SZTE Kult. irodavezetője.

-Henrik Ibsen: Babaház. Nemrég mutatták be a Miskolci Nemzeti Színházban. RENDEZŐ: BÉRES ATTILA, szereplők: Görög László, Czakó Julianna, Gáspár Tibor

-Az igazságnak és a szeretetnek – Olescher Tamás kiállítása a Műcsarnokban.
(megnyitó: április 26., kedd, 17 óra – Műcsarnok)
Olescher Tamás (1954 – 2021) festőművész, díszlettervező és performer a hetvenes években a magyar underground művészi élet ismert alakja és egyik szervezője volt, mígnem a nyolcvanas években Nyugat-Németországba költözött. Frankfurtban élt, tanult és alkotott. Hazatérését követően alakította ki jellegzetes, szimbolikus stílusát. Élete során mindvégig a káoszból a harmóniába tartó transzcendentális rendet kutatta, képei életigenlést, optimista hitet sugároznak. Motívumrendszere bőven merít a keresztény ikonográfiából, de ugyanígy a folklórból és a világvallások jelképeiből is. A kiállítás elsősorban a tavaly elhunyt művész hagyatékából válogat.
A tárlat kurátora: Rockenbauer Zoltán

– Magyar Hősök – Szabadulószínház ifjúsági előadása nem csak diákoknak. A Millenárison 10-én mutatják be, majd országjárásra megy az előadás. Csűrös Csilla
A darab hat „hétköznapi hős” (Brusznyai Árpádné Honti Ilona, Gérecz Attila, Kiss Sándor, Olofsson Placid, Richter Gedeon és Salkaházi Sára) sorsának szokatlan nézőpontból történő bemutatásán keresztül segíti a középiskolás diákokat a történelem megértésében és saját helyzetük átértékelésében.
Rendező: Seres Tamás

– Opera példatára. Az O/A – holnapra című kiadvány munkapéldánya már minden érdeklődő iskola és pedagógus számára térítésmentesen hozzáférhető, ahogy annak a tankönyvnek és tantárgynak anyagaival is ez a szándék, amelyek még fejlesztés alatt állnak. Minderről szó esett az április 25-i O/A minikonferencián.

HÍREK:

-FRANCIA ÉJ-Csordás Klára – mezzoszoprán énekművész koncertje aznap este 7 órakor a MOMKultban.
KÖZREMŰKÖDik: Harazdy Miklós – zongoraművész
Csordás Klára mezzoszoprán estjén Georges Bizet, Hector Berlioz, Camille Saint-Saëns és Offenbach dalai és áriái hangzanak el.

-CHARLES DUTOIT ÉS A MÁV SZIMFONIKUS ZENEKAR- május 5. 19:00, Zeneakadémia
Mozart: 39., Esz-dúr szimfónia K.543
Sztravinszkij: Tűzmadár (teljes balett, 1910-es eredeti verzió)
Charles Dutoit, a svájci-francia karmester mögött rendkívül sikeres életút áll: Montrealban 25 évig volt zeneigazgató, vezető karmester volt hosszú évekig Philadelphiában, Párizsban, Tokióban és Londonban is. A MÁV Szimfonikusok számára óriási megtiszteltetés, hogy 2019-ben elfogadta meghívásukat és azóta még kétszer vezényelte a zenekart Budapesten. 2022-ben újra eljön, műsora izgalmasan vegyes. Nem hiányozhat a műsorból egy Mozart-mű – a Mester saját elbeszélése szerint különlegesen vonzódik Mozart zenéjéhez. A másik három műben pedig közös a színek gazdagsága, legyen szó tengeri tájról, az Örök Város kincseiről, vagy a keleti mesevilágról.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth – május 5., csütörtök, 15:32

Szerkesztő: Nánási Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Radnóti Miklós Párizsban 1931-ben - reprodukció. (Fotó: MTI)

Olvasson tovább