Napközben: Anyák Napi virágok

Az április 29-i adás tartalmából.
 

Fontos szerepe lehet a láznak a fertőzések leküzdésében. Sok szülő azonnal pánikba esik, ha gyermeke lázas lesz, azonnal a gyógyszerekhez nyúl vagy éppen borogatást hűtőfürdőt alkalmaz. Pedig 2011 óta hazánkban is az a szakmai irányelv: lázat nem kell csillapítani, csak lehet és ajánlott akkor, ha a gyermek közérzete rossz. A láz nem veszélyes (a magas láz sem), pusztán a láz miatt nem kell aggódnunk, s a lázat kezelni sem kell, a testhőmérsékletet nem szükséges gyógyszerrel csökkenteni. Amint a betegséget szervezetünk leküzdötte, a testhőmérséklet is csökkenni fog. Három hónaposnál idősebb gyermeknek, ha nagyon rosszul érzi magát vagy fájdalma van, adhat paracetamolt.” – olvashatjuk például a Holland Háziorvosi Társaság tájékoztatójában. Mikor kell lázat csillapítani? Miért leszünk „libabőrösek”? Hány fokos legyen a hűtőfürdő? Mi a teendő lázgörcs esetén? Szakértők: Dr. Kardics Kinga, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosa, Dr. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Őrült tempóban közelít a nyári vakáció, így a táborok kiválasztása is felkerült a szülők teendőinek listájára. Idén a klasszikus táborok mellett több különleges és extrém vakációs program is fogadja a bevállalós gyerekeket. Az Erzsébet táborok programjában a nyári vakáció ideje alatt napközi táborokban, továbbá ottalvós, balatoni (zánkai és fonyódligeti) Élménytáborokban, erdélyi, gyógyító és diabétesz táborokban vehetnek részt, és Családi Erzsébet-táborok is megvalósulnak, amelyeken hosszú hétvégéket (péntektől vasárnapig) tölthetnek együtt a családok a „Zánkai Erzsébet-táborban. Szakértők: Hornyák Tibor, az Erzsébet Alapítvány elnöke, Tóth Béla, a taborfigyelo.hu ügyvezetője, Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapító ügyvezetője.

Bozsik gazda rovata – Anyák Napi virágok

Tévhit, hogy a közösségi autózás drágább lenne, mint a saját autó fenntartása, hiszen 7500 kilométeres éves használat alatt sokak számára a carsharing a saját autóval szemben olcsóbb alternatívát nyújthat.   Ráadásul a saját tulajdonú autók helyett önmagában már a megosztáson alapuló mobilitás választása is jelentősen hozzájárulhat a környezet védelméhez. A közlekedés zöldítéséért és a károsanyag-kibocsátás csökkentéséért azonban még többet tehetnek az autósok, ha a hagyományos meghajtású autók helyett a villanyautós carsharinget választják. Ki, mit választ? Mennyire terjed a carsharing? Mi az előnye a saját tulajdonú autónak és a közösségi autózásnak? Miért használ a többség még mindig saját autót?  Előnyök és hátrányok.  Szakértők: Pukler Gábor, a Jövő Mobilitása Szövetség elnöke, GreenGo Car Europe Zrt vezérigazgatója.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió –  április 29., péntek, 9:05

Szerkesztő: Cseszregi Balázs
Műsorvezető: Horváth Ágnes

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább