Kalendárium: Vasárnap lesz a Munka ünnepe

Az április 29-i adás tartalmából.
 

– Kaposvárott szerepel a nemrég frissen bemutatott Mária evangéliuma című rockopera. A szerzők: Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi. A darabot még 30 évvel ezelőtt jegyezték a Madách Színházban, azóta a zenés színpadok visszatérő sikerdarabja. A Szűz Mária történetét és anyaságát középpontba állító zenés mű a jubileum tiszteletére új hangzásvilággal, Juronics Tamás látványos rendezésben és élő zenekari kísérettel kerül színre.
– A Rádiószínház műsorában szombat (04.30) este fél tízkor Truman Capote, Álom luxuskivitelben című elbeszélésének rádiós változatát hallhatják. Vasárnap éjjel 1 óra után a Candide vagy az optimizmus megy, és szintén vasárnap az esti sávban lesz Oláh Gábor, Utasok című hangjátéka.
– Aznap van a Táncművészet világnapja. A Nemzetközi Színházi Intézet 1981. évi madridi közgyűlésének kezdeményezésére 1982-től április 29-én ünnepeljük a táncot. Mindezt annak emlékére, hogy 1727-ben ezen a napon született Jean G. Noverre francia balett-művész, az egyetemes táncművészet nagy megújítója.
– Vasárnap lesz a Munka ünnepe. Ez a nap azonban hasonló tartalommal 1955 óta XII. Piusz rendelete nyomán katolikus egyházi ünnep is, Munkás Szent József, a munkások védőszentje, Jézus nevelőapja tiszteletére. A munka megfogalmazás azonban rendkívül sokrétű jelentéssel bír, a fizikai tevékenység mellett egyfajta mentális tevékenységet is jelent. Ilyen például a művészek, az írók munkája, akik alkotóként, művészileg végzik a küldetésüket. Nagyítás közmédia előzetes
Hír:
– Ma nyílik Budapesten a Krisztina körúti Tér-kép Galériában Szirtes János Színes fény című kiállítása. A tárlat mottója, hogy nap nélkül nincs fény, fény nélkül pedig nincsenek színek, nem is látjuk őket. Mózes Első Könyve is a rendezvény alapjául szolgál: Károly Gáspár revideált fordítása a teremtésről. Ez így szól: “És mondá Isten: Legyen világosság: és lőn világosság.
– Tót Endre kiállítása látható mától Budapesten a Király utcai Kortárs Művészeti Galériában. A Kossuth-díjas neoavantgard képzőművész 1978 óta Németországban, Kölnben él és dolgozik. Hazai és külföldi magángyűjteményekben őrzött művek száma feltételezhetőleg több mint száz lehet.

Hallgassa meg!

 
Kalendárium – Kossuth – április 29., péntek, 15:32

Szerkesztő: Nánási Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább