Napközben: Már emberi vérben is találtak mikroműanyag-részecskéket

Az április 27-i adás tartalmából.
 

Díjkiosztóval zárul szerdán, 27 én az idei Szakma sztár – vajon melyek a népszerű szakmák, és melyek azok, ahol a szakemberhiány miatt jó lenne a népszerűsítés, a fiatalok tájékoztatása? Milyen szakmákban és milyen feladatokkal versenyeznek idén a szakmák tanulói? Mennyire válik be az ösztöndíj rendszer és a duális képzés?
Élő bejelentkezés a Hungexporól
Megszólalók: MKIK, Bihall Tamás, versenyfelelős Csáki Csaba, versenyző: Simon Olivér

Már emberi vérben is találtak mikroműanyag-részecskéket. A tudományos hír bombaként robbant és bejárta a sajtót, arra azonban még nincs magyarázat, kell-e tartanunk ettől a jelenségtől, egyáltalán mit okoz vajon a belénk jutó műanyag. És mi a megoldás minderre? Hamarosan (májusban) itthon is rendeznek konferenciát külön erről a problémáról, amit egyébként még csak most kezdenek kutatni szerte a világon.
Megszólalók: dr. Bordós Gábor, Wessling Hungary, Hankó Gergely, KSZGYSZ ügyvezető

Jogi rovat: ki lehet-e festeni az albérleti szoba falát? És zárat cserélni? Mik a szabályai egy albérlésnek és mik a buktatók?
Megszólaló: Kator Zoltán jogász

Vaddisznó sebesített meg és pusztított el nemrég egy kutyát, amelyet póráz nélkül sétáltattak Veszprém környékén. A kutya vélhetően szagot kapott, felzavarta a vadat, amely hirtelen úgy védekezett, ahogy tudott. Hogyan vigyünk kutyát erdőbe? Mik az alapvető veszélyek és milyen sebesülést okoz – ha okoz – a vadállat a házi kedvencben? Jogos-e a felháborodás: “itt nem szokott lenni vaddisznó”? Miért felelőtlen, aki elengedi a kutyáját – mondván, úgyis visszajön, ha hívom…?
Megszólalók: dr. Koleszár István állatorvos, Földvári Attila, Országos Vadászati Védegylet

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió –  április 27., szerda, 9:05

Szerkesztő: Bicsák Eszter

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább