Hajnal-táj: Fogadj örökbe méheket!

Az április 26-i adás tartalmából.
 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében olyan gazdag a megyei értéktár, hogy Nyíregyházán a Múzeumfaluban már kiállításon mutatják be. Emellett a Megyei Értéktár Bizottság igyekszik bevonni a fiatalokat az értékek felismerésébe és hasznosításukba. A napokban tartott bizottsági ülésen három kisfilmet értékeltek.
Rókák a családi házak környékén, hallgatónk félti a macskáját, de mit lehet tenni? Tanácsok Lorászkó Gábor állatorvostól.
Letöltendő börtönbüntetésre ítéltek Fejér megyében egy férfit, mert németjuhász kutyájának felesleges szaporulatától úgy szabadult meg, hogy elpusztította őket. Az ítélet jogerős. Az állatkínzások megítélésében sokan enyhének ítélték a korábbi hazai joggyakorlat büntetéseit. Mint ez a példa is mutatja, elindult a változás, sőt idéntől – bizonyos esetekben – még szigorúbban ítélhetik meg a bírák a cselekményeket.
Fogadj örökbe méheket! Sajátos kezdeményezést indított egy szegedi méhész: méheket lehet örökbe fogadni a szegedi Szepesi méhészetben. A tulajdonos, Szepesi Ferenc ötlete nem csak üzleti alapokon nyugszik: iskolai csoportoknak már évek óta tart előadásokat és minden lehetőséget megragad, hogy népszerűsítse a méheket, felhívja az emberek figyelmét a kis rovarok hasznosságára. A szakember évek óta szervezi a Mézmajálist Szegeden, ahol ugyancsak ismeretterjesztő programokkal és kóstolással várja az érdeklődőket.
Idén elindul a Vadvirágos rét program Egerben, melynek célja, hogy az intenzív gyepgazdálkodást klímatudatosabb módszerekre cseréljék. Lesznek új telepítésű, és felülvetéses rétek, bizonyos területeken pedig nem nyúlnak majd hozzá a meglévő növényzethez. A program Eger klímastratégiájának része.
Fokozza az étvágyat, vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert. A népi orvoslás a medvehagymát a többi között felső légúti megbetegedések megelőzésére és emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza. De hogyan lehet megkülönböztetni a medvehagymát, a mérgező gyöngyvirágtól? Tanácsok Bozsik gazda rovatában.
Továbbra is aggódnak az észak-bácskai gyümölcstermesztők, ugyanis egyre inkább látszanak a fagykárok a gyümölcsösökben. Főként a sárgabarackban és az almában tesznek kárt a mínuszok.
A kiszámítható és stabil gazdálkodás ma már elképzelhetetlen növénybiztosítás nélkül. Az elmúlt években egyre több, de még nem elegendő gazdálkodó ismerte fel a növénybiztosítás nyújtotta előnyöket, hiszen évente tíz gazdaságból megközelítőleg egyet időjárási viszontagságokból eredő kár ér. A szántóföldi növényeknél a biztosítottság nem éri el az 50 százalékot, Ausztriában 90 százalékos ez az arány. Fontos határidő közeleg, ugyanis május 31-ig lehet megkötni a növénybiztosításokat.
Javában folyik a munka a berzencei édesburgonya ültetvényen. A családi gazdálkodók most nevelik a leendő palántákat, amelynek egy részét értékesítik is. A Somogy megyei településen lévő ültetvény tulajdonosai a termesztés mellett fontos célkitűzésüknek tartják, hogy népszerűsítsék ezt a hasznos és egészséges zöldséget. Éppen ezért, akár a webshopon keresztül bárki megrendelheti és a kiskertjében ki is próbálhatja, milyen lesz a saját édesburgonyája.
Megkezdődött az eperszezon. Több mint tíz évvel ezelőtt két sorral kezdték, ma már fólia alatt 20 ezer eperpalántát nevel Zelnik Péter Nagyrédén. A szezon elkezdődött, és -ha az időjárás is engedi- június közepéig tart. Azonban egyre nehezebb a családi vállalkozás dolga: ki vannak szolgáltatva a klímaváltozásnak, a munkaerőhiánynak és a növekvő költségeknek.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – április 26., kedd, 5:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább