Hajnal-táj: Idén nem virágzott a hóvirág

Az április 25-i adás tartalmából.
 

A Veszprém megyei Paloznakot sokan csak úgy emlegetik: „Ékszer-falu”. Az eredetileg néhány 100 lelkes Balaton-felvidéki falu, mára a sokszorosára nőtt, és nem csupán nyáron, de egész évben nyüzsgő, élettel teli. A nyaranta megrendezett jazz piknik világhírű fellépői országosan ismertté tették. Az átépített régi házakban, vagy az egészen új épületekben egyaránt sokszínű tulajdonosi réteg lakik, az idős őslakóktól kezdve, a Budapestről, Győrből, Veszprémből ide költözött családokon át, az innen elszármazott, de visszatért paloznakiakig.

Egyre népszerűbb a Tisza-tó, ahol tavaly 43 százalékkal nőtt az ingatlant keresők száma. Az árak pedig 20-30 százalékkal emelkedtek. Mióta a Tisza-tó kiemelt turisztikai desztináció lett, évről évre egyre több látogató érkezik ide, akik beleszeretnek a környezetbe, és saját nyaralóra vágynak itt.

Készítsd el saját varázsházikódat! Így szól a zalaegerszegi Etalon Zala Kft. pályázatának felhívása, amely egy játékos, interaktív házépítő verseny, újrahasznosított anyagokból. A cég még 2015-ben indította útjára „Gyermekeink jövőjéért” programját. Az alapítók célja egyebek mellett a gyermekek szemléletmódjának, világlátásának formálása. A pályázatot tavaly már egész Zala megyére kiterjesztették. 2021-ben a Murakeresztúri Óvoda növendékei nyerték el a fődíjat. Murakeresztúron

Idén nem virágzott a hóvirág, csupán zöld levelet hozott, de hasonló problémákkal más hagymás növények esetében is találkozhatunk. Mi lehet az oka? Tanácsok Bozsik gazda rovatában.

Sertésgondok a Vajdaságban. Egyre nagyobb probléma övezi az állattenyésztést Vajdaságban. Az elmúlt időszakban a megszokottól jóval magasabb felvásárlási ár alakult ki a piacon, viszont most a kínálat okoz gondot. Sertés esetében Szerbia behozatalra szorul, a csökkenő szarvasmarha állomány miatt pedig 30 millió liter tejjel kevesebb került eladásra az országban az elmúlt két évben. Sok gazdaságot felszámolnak, ha a következő időszak nem hoz javulást.

Szent György napi állatkihajtás a Bükki Nemzeti Parkban.
Április 24-e Szent György napja A néphagyomány ettől a naptól számította az igazi tavasz kezdetét. Ezen a napon történt az állatok első kihajtása is téli szálláshelyeikről és ekkor történt a pásztorok, béresek megfogadása, vagy a juhbemérés is. A Bükki Nemzeti Park idén is kihajtotta 200 egyedből álló szürke szarvasmarha gulyáját, amely jelentős a természetvédelmi kezelés szempontjából is.

Az orosz-ukrán háborús konfliktus és az egekbe szökött takarmányárak miatt a jövőben jelentősen felértékelődhet a gyepgazdálkodás szerepe – erről beszéltek a szakemberek a Kaposváron. A Magyar Mezőgazdaság Kft. és a MATE által szervezett Agrárakadémián elhangzott: a hazai gyepek állapota nagyon sokat romlott. Ezért a gazdálkodók és a szakmai szervezetek változást sürgetnek, szerintük gyepgazdálkodásnak kiemelt szerepet kell kapnia a hazai és uniós agrárstratégiákban.

Egyre népszerűbbek a hazai tájfajta és bioélelmiszerek.Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a tájfajta növények jelentőségére, az egészséges bioélelmiszerek fogyasztására és a fenntartható, ökogazdálkodási élelmezési rendszerek szerepére hívta fel a figyelmet a Föld napja kapcsán. Miért érdemes tájfajta gyümölcsöt, zöldséget termeszteni, miért olyan jelentősek a Föld és a fogyasztók szempontjából egyaránt és hogyan járulnak hozzá a biológiai sokszínűség megőrzéséhez?

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – április 25., hétfő, 5:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább