Hajnal-táj: Alapításának 100. évfordulóját ünnepli idén a Szegedi Füvészkert

Az április 23-i adás tartalmából.
 

– Alapításának 100. évfordulóját ünnepli idén a Szegedi Füvészkert. Az arborétum létrehozása szorosan összefügg a kolozsvári egyetem Szegedre telepítésével, és mivel a kolozsvári intézménynek volt arborétuma, úgy gondolták, hogy a szegedinek is kell, hogy legyen. Az egykor szántóföldként az egyetemnek ajándékozott terület mára az ország egyik legszebb füvészkertje, amelynek jubileumi ünnepségsorozata ma (szombaton) kezdődött el a Föld napjával.

– Egy hete tart a tulipánszüret a Kőröshegyi Levendulásban. Néhány évvel ezelőtt bővített a szolgáltatást a terület tulajdonosa. Minden tavasszal tulipánszüretet hirdetnek, egy hektáron, több százezer tulipán várja a csodálókat illetve a szüretelőket még ezen a hétvégén is. Érdeklődőkből pedig nincs hiány, amely az elmúlt évek pandémiás zárásai miatt külön öröm a szervezőknek.

– 18. alkalommal várja az érdeklődőket Szombathely északi városrészén a Herényi Virágút a hétvégén. A kertészeteiről ismert Herényben idén is közel 30 növénytermesztő mutatja meg portékáját az egynyári virágoktól az egzotikus fákig. A több mint egy kilométeres virágúthoz zenei, kézműves és gyermekprogramok is kapcsolódnak.

– Ha a nagyvilág egzotikus állatait akarjuk megismerni, elég a természeti filmekben bővelkedő televíziós csatornák műsorait néznünk. Ám ha az egyedülállóan gazdag hazai nagyvad-állományról akarunk képet kapni, látogassunk el a húsz éves Nógrádi Vadasparkba, ahol szabadon és közvetlen közelről, szakértő segítséggel ismerhetjük meg az állatokat.

– A 46. kertészeti podcast alapján, 03. rész. A Húsvét emblematikus növényei, szimbólumai: Olajfa. Nákics Olívia, könyvelő, magyar-történelem szakos tanár, hobbikertész mondja el az olajfával kapcsolatos ismereteit. Az olajfát úgy lehet teleltetni, mint a leandert. Cserepes illetve konténeres példányai is szépen díszlenek a déli illetve a nyugati fekvésű balkonokon, teraszokon.

– Elkezdődik a jégkár mérséklő rendszer védekezési időszaka. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országosan üzembe helyezte 986 talajgenerátorát, amelyből 80 Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nyújt védelmet.

– Szent György nap környékén már hagyomány, hogy az egri borászok elzarándokolnak a Nagy-Eged hegyi Mária szoborhoz és áldást kérnek a termésre. Balázs atya megáldja az Egri borvidéket, hogy bőséges és jó termése legyen a szőlősgazdáknak az idei évben.

– Idén két helyen is megszentelik a bokrosodó búzát Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A Magyarok kenyere 15 millió búzaszem-program keretében a Jászságban és a Nagykunságban is várják a gazdákat és az érdeklődőket vasárnap délelőtt.

– És mit tud még? sorozat. Zánka határában áll a hófehér épületegyüttes. A bejárat mellett felirat: Gyógynövény Látogató- és Oktató Központ. Ez tulajdonképpen egy élő interaktív tárlat, ahonnan a legtöbb érdeklődő kis cserepekkel a kezében távozik, kedvet kapva a gyógynövényekkel való szorosabb kapcsolathoz. Az intézmény vezetője Takács Tamás fitoterapeuta és informatikus. Mint hallani fogják, a főzetek és tinktúrák tudománya szépen megfér a komputer-programokkal a filozófiájában. A gyógynövényvölgyben már javában készülnek a tömeges látogatók fogadására, ugyanis április végétől júliusig a leggazdagabb a kert. Általában. Mert bizony minden esztendő más és más.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – április 23., szombat, 5:00

Szerkesztő – műsorvezető: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Szeged, 2018. augusztus 4. Virágzó indiai lótuszok (Nelumbo nucifera) a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében 2018. augusztus 4-én. MTI Fotó: Rosta Tibor

Olvasson tovább