Kalendárium: Tájházak napja április 23-24, a Magyarországi Tájházak Szövetsége szervezésében

Az április 22-i adás tartalmából.
 

– Elkezdődött a Brenner János ciszterci szerzetes, az 1956-os forradalmat követő egyházüldözés vértanúja életéről szóló film forgatása a szombathelyi helyszineken. A forgatáson készül riport.
– Tájházak napja április 23-24, a Magyarországi Tájházak Szövetsége szervezésében. Idén kiemelt szerepet szánnak a népi építészeti értékek védelmének. Megszólalna a Tájházszövetség a hazai tájházak állapotáról, érdekességeiről és Diószegi László, a Népi Építészeti Program vezetője az elmúlt időszakban felújított tájházakról.
– A tatárjárás idejére datálható erődítést, valamint zománcozott-aranyozott vereteket, az egykori templom harangjának darabjait és egy 91 darabból álló éremkincset is találtak a régészek Kelebia határában. A régészek folytatják a Kecskeméti Katona József Múzeum projektjét, miszerint a Bács-Kiskun megyében található középkori és árpád-kori templomokat és településeket azonosítják. Molnár H. Boglárka Rosta Szabolccsal, a múzeum igazgatójával beszélgetett.
– Hangról hangra – az ifjúsági kóruséneklésért Szegeden. + a Pünkösdi kantáta ősbemutatója.
Csaknem nyolcszáz kórustag lép színpadra a Szegedi Nemzeti Színházban április 25-én. A hangverseny a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek (KÓTA) mindennapos éneklést népszerűsítő, országos küldetésének egyik fontos állomása. Tóth Péter zeneszerző, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánhelyettese külön erre az alkalomra komponálta Pünkösdi kantáta című darabját, amelynek ősbemutatóját is a szegedi hangverseny keretében tartják.
– Budapest Táncfesztivál 2022. április 28-május 11. A meghökkentő produkciók a hagyományokhoz híven idén tavasszal is a Nemzeti Táncszínház termeiben, valamint a Müpa Fesztivál Színházában kerülnek reflektorfénybe.
– ITÁLIAI VARIÁCIÓK – MARIO MARIANI ZONGORAKONCERTJE, a 100 éve született Pier Paolo Pasolini emléke előtt is tisztelegve. Április 22. 19:00 – 20:29. Helyszín: Uránia Filmszínház.
– A Bartók Tavasz eseménye: Ritmo – piknik vidéki városokban 22-étől.
22-23 Miskolc, 29-30 Debrecen, 29-30 Győr, Május 4-5 Debrecen
A Ritmo történetében először – nemcsak Budapesten, hanem országszerte három nagyvárosban is várja a világzene szerelmeseit.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth – április 22., péntek, 15:32

Szerkesztő: Nánási Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább