Napközben: Tavaszi madárvédelem

Az április 21-i adás tartalmából.
 

Fehér kártya a digitális nomádoknak
Már elérhető itthon a Fehér kártya, amivel a magyar kormány a harmadik országos állampolgárságú digitális nomádokat célozza meg. Kik a digitális nomádok, mi ez a Fehér kártya és kik igényelhetik, az ország miként profitálhat a digitális nomádokból? Megnézzük a másik oldalt, hogy a magyar fiatalok között is vannak ilyen digitális nomádok. Oláh Kata filmrendező forgatott egy személyes indíttatású dokumentumfilmet róluk. De vajon kiknek való ez az életforma?

Fenntartható divat
Az EU átfogó stratégiát jelentett be március 30-án arról, miként kell az európai textil- és divatipart fenntarthatóvá tenni, ami szerint 2030-ra minden, az EU piacán értékesíteni kívánt textilipari terméknek tartósabbnak és újrafelhasználhatónak kell lennie. Nagyrészt újrahasznosított alapanyagokból kell készülniük, veszélyes anyagoktól mentesen, úgy, hogy a gyártási folyamat az emberi és munkajogokat és a környezetvédelmi szempontokat is tiszteletben tartja. A veszélyes anyagok közül kiemelik a mikroműanyagok problémáját, ugyanis becslések szerint a textilekhez felhasznált szálak 60 százaléka szintetikus, döntően poliészter. Ez már önmagában is aggályos, ám ha hozzávesszük, hogy a ruhák első 5-10 kimosása során kerül a legnagyobb mennyiségű mikroműanyag a csatornarendszeren keresztül a természetbe, gyakorlatilag folyamatosan ontják magukból a háztartások a szemmel láthatatlan méretű műanyagot.
A stratégia szerint jobb minőségű termékeket kell előállítani, amiket a vásárlók hosszabb ideig tudunk használni, de ez nem jelenti a luxust, a textileknek megfizethetőknek is kell lenniük. Az újrafelhasználás lehetőségét bővíteni kell, akár használt ruhák újbóli értékesítéséről, akár azok javításáról, átalakításáról, feldolgozásáról van szó. A márkáknak a felelőssége nem áll meg a kasszáknál, termékeikért akkor is felelősséggel tartoznak, amikor azok hulladékká válnak, a textíliák elégetését, megsemmisítését vagy hulladéklerakókba történő deponálását minimálisra akarják csökkenteni.

Jónak lenni jó
A Kárpátok Alapítvány az adományokból mentőautót vett, amelyet pár napon belül Ukrajnába adományoznak humanitárius célokra.
Önkéntes orvosokat, mentőtiszteket és ápolókat keres határ menti feladatokra a Magyar Vöröskereszt egészségügyi egysége.
Elindult a regisztráció a Szeretethíd Kárpátaljáért Református Önkéntes napokra, illetve a Szeretetszolgálat a napokban 3 kisbuszt és 38 millió forint értékű vetőmagot is adományozott.
Menekültek egy csoportja húsvéti ünnepséget szervez a hétvégén Budapesten, hogy az érintetteknek otthonosabbá tegyék a hazájuktól távol töltött ortodox húsvétot, és a magyarok segítségét kérik, akik szívesen bemutatnák szokásainkat, énekelnének is, valamint akár meg is tanítanának néhány magyar táncot.

Tavaszi madárvédelem Napközben
A tükröződő felületek, a saját tükörképük és az elektromos vezetékek mellett a madarak egyik legnagyobb ellensége maga az ember. Mikor és hogyan engedélyeztethető a fecskefészkek áthelyezése, mely időszakban ajánlott a fa-és bozótkivágásokat elvégezni, és miként védhetjük meg a postaládába beköltöző cinegéket? Mit tegyünk a fészekből kiugráló rigó fiókákkal? És hogyan lehetne megakadályozni a tavalyihoz hasonló, hatalmas természeti károkat okozó mérgezéses madárpusztulásokat? Egyáltalán miért csökken drámaian a hazai molnár – és füstifecske, illetve a veréb állomány?

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió –  április 21., csütörtök, 9:05

Szerkesztő: Varga Viktória és Füredy Zsolt
Műsorvezető: Süveges Gergő

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább