×

Minden időben: Távoli rokoni kapcsolatok melegednek fel a háború miatt

Az április 20-i adás tartalmából.
 

A magyarországi református lelkészek vállalták, hogy lemondanak a jövedelmük egy részéről, amelyet felajánlanak a háború miatt nehéz helyzetben lévő kárpátaljai református lelkipásztoroknak – mondta Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke. A püspök a balatonszárszói zsinati ülésen adott interjúban beszélt arról is, hogy az elmúlt másfél hónapban több mint 400 millió forint pénzadományt és több száz millió forint értékű tárgyi és természetbeni segítséget juttattak el az ukrajnai háború kárvallottjainak a magyarországi reformátusok. Hozzátette, hogy a református szeretetszolgálatnál mintegy 4 ezer önkéntes segít a munkálatokban.

Távoli rokoni kapcsolatok melegednek fel a háború miatt, Dercenben több család is fogadott rég nem látott rokonokat belső Ukrajnából. Balázs Irénke református lelkész fiával, csaknem negyven menekültnek adott szállást, rokonsága és református testvérei révén. Távoli frontvonalból érkező rokonaik ma is náluk laknak, Dercenben. A református falu vendégszeretetéről és a háborúban megéltekről beszélgetünk Irénke nénivel és Szérová Klára Peterivnával.

Fiatalítást tervez a tagságában a Protestáns Újságírók Szövetsége – erről a szövetség elnöke, Nagy Katalin beszélt. Kiemelte azt is, hogy májusban Gyulafehérváron találkoznak a szövetség tagjai, ahol meglátogatják a 400 éves Bethlen Gábor Kollégiumot.

Adásunk végén Fekete Károly, a tiszántúli református egyházkerület püspökének gondolatait hallják, Rajkai Zoltán tolmácsolásában.

Hallgassa meg!

Minden időben – Kossuth – április 20., szerda, 13:30

Szerkesztő: Somorjai-Bencze Zsófia
Műsorvezető: Kojsza Péter

Tovább a műsoroldalra>>>

Borítókép: Pexels

Videó ajánló

Mindenki Akadémiája, Sík Domonkos: Hogyan nyomasztjuk egymást? A depresszióról társadalomtudományos megközelítésben
00:26:07

Olvasson tovább