Napközben: Barlangi búvárok, tűzoltóbúvárok

Az április 19-i adás tartalmából.
 

Vízmegtartás – szántóföldön és kiskertekben
Bár mostanában kicsit esett az eső, rendkívül aszályos időket élünk, az ország több területén is rengeteg víz hiányzik a talajból. Hogyan tudjuk megtartani a vizet akár szántóföldeken, mire jók itt az erdősávok, és milyen módszerek vannak, amelyeket amúgy a régiek ismertek és alkalmaztak már. Mit jelent a helyes vízgazdálkodás – vizes helygazdálkodás? És mi mindent tehetünk a kiskertünkben azért, hogy minél kevesebbet kelljen locsolni, hogyan hasznosítsuk a meglevő vizeket, és mire jó az övárok?

Barlangi búvárok, tűzoltóbúvárok
Múlt héten történt tragédia a Jósvafőnél található Kossuth-barlangban: egy barlangi búvár nem tudott kijutni, és sajnos életét vesztette. Ő amúgy a tűzoltóságon is szolgált, mint tűzoltó-búvár, a Hableány-katasztrófa egyik hőse volt. De mivel is foglalkoznak a barlangi búvárok? Miért jó, hogy ők vannak, és milyen életforma az övék? Hogyan zajlik egy mentés? És mit tesznek a tűzoltó-búvárok, miért nagyon fontos az ő munkájuk?

Társasházi rovat: hogyan alakíthatjuk a társasházi közös kertet? Alakíthatunk ki ágyásokat? Építhetünk komposztálót?

Helyi egészséges termékek a közétkeztetésben és a családi asztalon
Tavaly szeptember óta él a rendelet, hogy a közétkeztetési közbeszerzések esetén a beszerzett élelem 60 %-ának rövid ellátási láncból kell származnia, tehát helyi terméknek kell lennie. Melyek az azóta eltelt idő tapasztalatai? És hogyan tudjuk biztosítani, hogy a család asztalára a lehető legtöbb helyi, egészséges étel kerüljön?

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió –  április 19., kedd, 9:05

Szerkesztő: Forrai Mária

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább