Szombat reggel: Ma van a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja

A április 16-i adás tartalmából.

– Értékes ajándékot kapott húsvétra Hosszúhetény. A zengőaljai településnek kétezer darabos Kárpát- medencei hímestojás mintakincs gyűjteményét Mosonyi Éva tojásíró népi iparművész. Azért esett erre a falura a választása a választása, mert itt még él a szellemi kulturális örökség jegyzékére is felkerült tojásírás hagyománya.
– A járvány miatt két évig nem voltak nagyheti és húsvéti rendezvények Zengővárkonyban. Most újból kinyithatott a Míves Tojás Múzeum , ahol gazdag programsorozattal várják az érdeklődőket.
– Ünnepi szabadidősport kínálat
– Túrázzunk: a Húsvét-sziget különleges szobrai
– A világ harmadik legmagasabb hegycsúcsa, a 8586 méteres Kangchenjunga megmászására készül Varga Csaba A Himalájában, Nepál és India határán fekvő hegycsúcsot a nagyváradi építész, „tiszta mászással” vagyis , pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül próbálja meghódítani.
– Ma van a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. 1944 április 16-án kezdődött meg a magyarországi zsidó lakosság gettókba majd onnan Auschwitzba szállítása.
– Emlékszobát rendeztek be az embermentő és közösségépítő lelkipásztor Uhl Antal egykori baranyaszentgyörgyi plébános halálának negyvenedik évfordulóján. Ebből az alkalomból mutatták be a második világháborúban több ezer magyar származású zsidó embert – többek közt Victor Vasarely életét is megmentő -plébános életútjáról szóló könyvet.
– Dél-koreai médiaművészek, szobrászok és festők húsvéti tárlata Budapesten.
– Nagyszombaton választják meg a „tojásherceget” a világ legnagyobb tojásvásárán Belgiumban. A király asztalára pedig ilyenkor csak bárányhús kerülhet.
– Ma is élő húsvéti hagyományok: a szellemi világörökségi listára felkerült Emmausz – járás és a cím megszerzésére éppen most pályázó Bárányles.
– Felújítják a XVIII. században épült a birjáni Havas Boldogasszony templomot. A helyiek kezdeményezésére kezdődött munka végeztével ez lesz az ország első „okostemploma”. Az oltár érintőképernyőjéről irányítható az istentisztelet valamennyi mozzanata hang és fénytechnika de távolról akár egy mobiltelefon vagy az internet segítségével a harangozás is.
– Különleges gasztrodiplomáciai desszertpályázatot hirdetett meg a Cukrász Ipartestület. A cél , hogy a vendéglátással egybekötött protokoll alkalmak során kínálható egyedi desszert, vagy akár egy desszertcsalád életre hívása mely a nemzetközi vendégek előtt tükrözi Magyarország értékeit és   kreativitását.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Szombat reggel – Kossuth Rádió – április 16., szombat,  6:00

Szerkesztő-műsorvezető: Gungl László

Vissza a műsor oldalára>>>

Olvasson tovább