Kalendárium: A Toldi animációs sorozatról werkfilmet készített az M5

Az április 15-i adás tartalmából.
 

– Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi Mária evangéliuma című rockoperáját 30 évvel ezelőtt mutatták be a fővárosi Madách Színházban, azóta pedig a színházak visszatérő sikerdarabja. A Szűz Mária történetét és anyaságát középpontba állító zenés művet most Juronics Tamás látványos rendezésében, élő zenekari kísérettel láthatjuk újra, először április 16.-án Győrben.
– Április 17.-én, Húsvétkor kerül színpadra a Művészetek Palotájában a Magyar Állami Népi Együttes néptáncszínházi előadása, A kivirágzott keresztfája. Az előadás különböző felekezetek liturgiájára éppúgy támaszkodik, mint a Kárpát-medence egymástól távol eső vidékeinek ősi, paraszti népszokásaira és énekeire. Székelyföld és Rábaköz, a Felvidék és Dél-Alföld húsvéti rituáléja – a kereszténységhez kapcsolódóak és a pogány időszakot idézők egyaránt – egységes színpadi formát alkotva fonódnak egymásba.
– Parsifal -bemutatóra készül nagypénteken az Opera: Almási-Tóth András kortárs rendezésében és Kocsár Balázs vezényletével tűzi műsorára Wagner utolsó zenedrámáját a Magyar Állami Operaház. A darab április 15-i premierjét élőben közvetíti az interneten az OperaVision nemzetközi portál, míg az április 17-i előadás a Bartók Tavasz keretében lesz az OPERA és a Müpa közös programja.
– Április 12.-én nyílik Zalaegerszegen a „Varázsos rendhagyás – Jeles napok Dél-Zalában” című időszaki kiállítás, a Thúry György Múzeumban.
– 100 éve találták meg az első magyar verset, az Ómagyar Mária -siralmat. Különleges nyelvemlékünket a 13. században írták egy latin vers átköltéseként a latin nyelvű Leuveni kódex lapjaira- 1922-ben fedezték fel és éppen 40 évvel ezelőtt került a magyar állam tulajdonába.
– A Toldi animációs sorozatról werkfilmet készített az M5. A werket és az animációs sorozatot Húsvétkor vetíti a csatorna. Megszólaló: Csákovics Lajos, a Toldi kivitelező rendezője
– Kulcskeresők előadás az adás napján 19 órától a fővárosi Karinthy színházban. Szerző az éppen 110 évvel ezelőtt született Örkény István, rendező: Csiszár Imre

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth – április 15., péntek, 15:32

Szerkesztő: Kádár Dóra

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább