Határok nélkül: Egy virágban benne van az egész világ – Györkös Mányi Albert életmű kiállítás Kolozsváron

Az április 9-i adás tartalmából.
 

Virágot festeni nagyon nehéz, mert egy virágban benne van az egész világ – vallotta Györkös Mányi Albert festőművész, aki zenei tanulmányokat folytatott, majd felesége, Jakab Ilona hatására kezdett el festeni, és jelentős sikereket arató alkotóvá vált.
„Élményanyagát Kalotaszeg-peremi szülőfaluja és általában az erdélyi falu rendtartó világából, gyermekkora élményeiből merítette. Festményeit a perspektíva törvényeivel nem számoló, naiv elrajzolások, ugyanakkor az erőteljes, kifejező színvilág és egyszerűsítés jellemzi – írta képeiről Murádin Jenő művészettörténész. Kolozsváron Györkös 100 címmel – életmű-kiállítással emlékeznek a festőre. Szilágyi Szabolcs a helyszínen járt.

Megjelent Szeghy-Gayer Veronika történész Tost László, Kassa polgármestere című könyve. A kötet a két világháború közötti város kiemelkedő személyiségének életét, tevékenységét és az őt körülvevő letűnt világot mutatja be. Az írást nagyrészt eddig sehol nem közölt képek gazdagítják. A műsorban Bartók Csaba és Gallay Nagy Emese összeállítását hallhatják.

Nemrégiben vetítették az Aradi Kamaraszínházban Groșan Cristina első nagyjátékfilmjét, A legjobb dolgokon bőgni kell című vígjátékot. A fiatal rendező az elmúlt években vált szélesebb körben ismertté az aradiak büszkeségére. Első nagyjátékfilmjének az ősbemutatója tavaly volt a Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál központi versenyén, később pedig a főszerepet alakító Rainer-Micsinyei Nóra elnyerte a Boszporusz Filmfesztiválon a legjobb színésznőnek járó díjat. A romániai mozik egy része már játszotta a filmet, de Aradon első ízben láthatta a közönség nemrégiben, így a rendező is érthető izgalommal várta az eseményt. A rendezővel Pataky Lehel Zsolt beszélgetett.

Újabb állomásához érkezett a Mindennapi hősnőink című sorozat Muzslyán. A teltházas est keretében három hölggyel ismerkedhettek meg a jelenlevők. Mindhárman különlegesek a maguk módján és a maguk területén. Muzslyáról Kónya-Kovács Otília beszélgetéseit hallhatják.

Hallgassa meg!

Határok nélkül – Kossuth – április 9., szombat, 18:01

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: MTI Fotó: Mónus Márton

Videó ajánló

Olvasson tovább