Kalendárium: Április 8. a roma kultúra világnapja

Az április 8-i adás tartalmából.
 

– Április 8. a roma kultúra világnapja. 1971-ben Angliában tartották a romák első világkongresszusát, amelyen április 8-át nemzetközi roma napnak nyilvánították. A kongresszus tiszteletére az ENSZ az ülés kezdőnapját a roma kultúra világnapjává is nyilvánította.
– Bemutatták a Recirquel legújabb, Ima című produkcióját a Bartók Tavasz programsorozat keretében, a Müpa sátorban. Az Ima a Non Solus, a My Land és a Solus Amor előadásokat követően szintén a társulat által képviselt egyedi előadóművészeti műfaj, a cirque danse nyelvén szólal meg. A Vági Bence rendezte kortárs táncot és a cirkuszművészetet ötvöző alkotás ugyanakkor új utat törve, különleges immerzív színházi élményt kínál, amelyben a nézők maguk is az előadás részeivé válnak.
– „Vén Emil 120” címmel nyílt kiállítás Budapesten, a Klauzál Házban. A kiállításon a 120 éve született Munkácsy-díjas festőművész 30 olyan, elsősorban korai alkotását mutatják be, amelyet a nagyközönség még nem láthatott. Csendélet, figurális kompozíció és önarckép is magtalálható özvegye, Vén Ágnes gyűjteményében.
– Ajánló beszélgetés az április 11-ei Versmaratonról, ahonnan az aznapi Kalendáriumban élőben lesz bejelentkezés.

Hírek:
– Az Almárium nézői április 4-től már heti két alkalommal élvezhetik az idős özvegy, Mári néni tanulságos kalandjait. A humorral fűszerezett, valós helyzetekre épülő minisorozat kifejezetten a nyugdíjasoknak szóló aktuális tippekkel és hasznos ismeretekkel jelentkezik hétfőn és pénteken 14:25-től a Dunán.
– A bajnok című filmdráma az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a budapesti Lengyel Intézet szervezésében. A mű az auschwitzi haláltábor lengyel bokszbajnokának igaz történetét mutatja be.
– Kardos Norbert (zongoraművész, zeneszerző) és Barátai koncertje a MOM Kulturális Központban.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth – április 8., péntek, 15:32

Szerkesztő: Márta Renátó

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább