Kalendárium: Különleges koncert lesz ma este a Zeneakadémián

A április 1-i adás tartalmából.
 

– Az elsők között, Keszthelyen indul a Petőfi emlékév programja. Az Országgyűlés 2020. december 1-jén döntött úgy, hogy a költő születésének 200. évfordulója alkalmából Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánítja a 2022–2023-as évet.
– Nemrég indította el a Déryné Program Barangolója drámaírói műhelyét. A cél, hogy olyan fiatal vagy pályakezdő drámaíróknak adjanak lehetőséget a kibontakozásra, akikről már kiderült, hogy tehetséges tollforgatók, viszont a munkásságuk még nem került nagyobb nyilvánosság elé.
– Különleges koncert lesz ma este a Zeneakadémián. Haydn: A Megváltó hét szava a keresztfán oratóriuma hangzik majd el. 1785-ben a dél-spanyolországi Cadiz városának Santa Cueva nevű barlangtemplomából felkérték Haydnt egy zenekari mű megírására. A nagyhéti szertartás alatt csaknem teljesen sötét templomban a püspök egyenként felolvasta a keresztre feszített Jézus hét mondatát, elmondta arról gondolatait, majd néhány percig mindenki némán imádkozott.
– Több, mint 20 éve működik a lelkes amatőrökből álló Mara Amatőr Színtársulat a vajdasági Topolyán. Legújabb előadásuk Moliére Tudós nők című darabjának sajátos változata.
Hír:
– A Pécsi Kodály Központban lép fel aznap este az Óbudai Danubia Zenekar. A vidám előadáson az érdeklődők rácsodálkozhatnak arra, hogy a romantikus filmekből, Tom & Jerryből, bohózatokból ismert zenék valójában komolyzenei eredetűek, eleinte operákban vagy dalokban szerepeltek, és már akkor is a szórakoztatást szolgálták.
– Julia Fischer hegedűművész koncertezik aznap este a Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin Zenekarral a Művészetek Palotájában. Julia Fischer a nemzetközi zenei élet egyik vezető hegedűművésze, sokoldalú muzsikus, aki koncertzongoristaként, kamarazenészként és pedagógusként is kivételes képességekkel rendelkezik.

Hallgassa meg!

 
Kalendárium – Kossuth – április 1., péntek, 15:32

Szerkesztő: Felszeghy Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább