Napközben: Földrajz és gasztronómia

A március 31-i adás tartalmából.
 

Földrajz és gasztronómia. A Geofood programban mindez összekapcsolódik. A Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark területén védjegy minősítést vezettek be, szerdán 3 új termelői is megkapja az elismerést. A világon összesen 24 étterem van, amely Geofood védjegyes, ezek között magyarok is megtalálhatók. De a Nemzeti Parki Termékekről is szólunk, amely szintén egy védjegy rendszer és a helyi termelőket erősíti.

Hogyan lehet elérni, hogy egy adott útszakaszon telepítsenek zebrát? Vagy hogy egy veszélyes helyen lévő gyalogátkelőt megszüntessenek? Biztonságosabb-e az úton való átkelés, ha fényekkel van megvilágítva a zebra, vagy a közlekedési morálon kellene változtatni?

Rendkívüli jónak lenni jó: Az Ukrajnában dúló háború miatt gyerekek tízezrei lépték át az elmúlt hetekben Magyarország határát, közülük sokan a hazatérés lehetőségére várnak, mások továbbutaztak, de napról napra emelkedik azoknak a száma, akik menedékes kérelmet nyújtanak be, és tanköteles korú gyermekeiket magyar óvodákba és iskolákba íratják be. Hogyan tudnak beilleszkedni az oktatásba?

Hisznek abban, hogy a könnyűzene ugyanúgy megmenthet fiatalokat az elkallódástól, mint a sport vagy egy jó tanár. Ezért is szervezik a Hangszert a kézbe állomásait. A programsorozat egy olyan országjáró hangszerkiállítás, hangszersimogató és könnyűzenei oktatási bemutató egyszerre, amely mindig más-más városban irányítja rá a fiatal korosztályok figyelmét a zenélésre, a könnyűzene tanulásának lehetőségeire.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió –  március 31., csütörtök, 9:05

Műsorvezető: Süveges Gergő
Szerkesztő: Gécsek-Tóth Enikő

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább