Kalendárium: A római kori Salla városának új részleteit fedezték fel a Göcseji Múzeum régészei

A március 24-i adás tartalmából.
 

– A római kori Salla városának új részleteit fedezték fel a Göcseji Múzeum régészei. A feltárás során megtalálták a Borostyánkő út IV. századi épített nyomvonalát, valamint a bazaltkőlapok egy részére is rábukkantak. Ezek azt jelzik, hogy az út a város területén haladt keresztül. A Borostyánkő út fontos kereskedelmi és katonai út volt a római korban, amely az Adriai tengertől egészen a Balti-tengerig húzódott. A nyomvonal mellett az épületek alapfalait is megtalálták, melyek a II. századtól a IV. századig állhattak.
– Pénteken, 25-én lesz egy ősbemutató a zalaegerszegi színházban. A feleség negyvennél kezdődik címmel. A rendező Besenczi Árpád.
– Egy méltatlanul elfeledett festőművész, Joachim Ferenc alkotásaiból nyílt kiállítás szülővárosában Szegeden, a Fekete házban. A küzdelmes életű festő Ösztöndíjasként tanult Párizsban, ahol jó barátságot kötött mások mellett Czóbel Bélával is. Joachim Ferencet elsősorban az impresszionizmus, azon belül is a leszálló éjszaka különleges optikai világa varázsolta el. A Fekete házban a több mint félszáz festményt bemutató kiállítással a 140 éve született művész munkássága előtt tisztelegnek.
– A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete szervezésében 12 év után újra megnyílt a Vas megyei alkotók tárlata.
Hír: MÜPA
– Ma este a MÜPÁ-ban a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara adja elő Mahler II. szimfóniáját. A Feltámadás szimfóniája a lélek halhatatlanságába vetett hitnek állít monumentális emléket. A II. szimfónia már a szerző életében kultikus kompozícióvá vált: miközben Mahler számos darabja vegyes fogadtatásban részesült, a „Feltámadás” című, nagyszabású mű már a bemutatóján is nagy sikert aratott. Amikor 1923-ban, Dohnányi Ernő vezényletével először hangzott el Budapesten, Haraszti Emil zenetörténész – a Budapesti Hírlap zenekritikusa kitüntető lelkesedéssel írt nemcsak a műről, hanem az ekkor már több mint egy évtizede elhunyt zeneszerző munkásságáról is.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth – március 24., csütörtök, 15:32

Szerkesztő: Horváth Katalin

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább