Hajnal-táj: Magyarországon nőtt a szarvasmarha tartási kedv

A március 24-i adás tartalmából.
 

– A szatmári térségben ilyenkor kora tavasszal elég, ha csak szemlélődőként jár-kel a természetet szerető ember, annyi különleges virágot, annyi madárdalt hall, hogy nem győzi beazonosítani, már ha tudja.

– Győrben is szép lassan újra megtelnek a város népszerű terei, a tavasz közeledtével pedig egyre többen érdeklődnek a kulturális, gasztronómiai vagy turisztikai különlegességek iránt. A szakemberek óvatosan hagyják hátra a két éven át tartó, pandémia okozta kiesést, de bizakodva várják az idei szezont.

– Veszedelmes fenevaddal bővült a Pécsi Állatkert gyűjteménye: a víz világnapján a világszerte honos szennyeződésfélék családjába tartozó közönséges csatornaszörnyek egy példányát is megtekinthetik a látogatók. A művészek által készített installációt a vízszolgáltató társadalmi szemléletformáló kampánya keretében helyezte el a Zoo-ban, nem a megszokott módon figyelmeztetve szennyvízszolgáltatás megfelelő használatára.

– Sokáig csak a tengerpartra utazó magyarok ismerhették annak a rovarnak a hangját, mely 2022-ben az Év rovara lett. Mostanra azonban, a felmelegedésnek köszönhetően egyre jobban elterjed hazánkban is a kabóca. Idén három „óriás” rovar közül lett a nyertes az óriás énekes kabóca.

– Bozsik József gazda válaszol. Fahéj a savanyúságba, szegfűbors helyett. Vannak olyan fűszernövények, amelyek bizonyítottan a baktériumok és vírusok szaporodását gyengítik, ilyen például a trópusi eredetű szegfűszeg, szegfűbors, és a fahéj. Gyógynövények és fűszernövények a balkonra.

– Major Levente édesapjától és nagyapjától kapta örökségként a szőlő szeretetét. Cseppnyi birtokukról minden évben készítettek pár hordó bort saját fogyasztásra. Az abasári borász 2004-ben vásárolta meg első saját szőlőjét, amit apránként követett több kisebb terület. Szeret kísérletezni, egyedi és autentikus bort készít. Munkája gyümölcsét 2013 óta értékesíti, amely iránt világszerte nagy az érdeklődés. A civilben iskolaigazgató agrármérnök borait Michelin-csillagos éttermekben is meg lehet kóstolni.

– Csak lasszóval lehet élelmiszermérnököket fogni a Dél-Dunántúlon. A munkaerőhiánytól sok cég szenved a térségben, hiszen sokszor ez a fejlődés gátja. A piaci igényekre reagálva idén szeptembertől elindul az élelmiszermérnök alapképzés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusán. A MATE célja, hogy ilyen módon is hozzájáruljon a térség gazdaságfejlesztéséhez.

– Szürkemarha értékesítés és feldolgozás lehetőségei. Fokozódik az érdeklődés a magyar marhahús iránt, keresleti piac alakult ki. Emelkedett a felvásárlási ár, átlagosan 10-15 százalékkal. Eközben az őshonos magyar szürkemarha még keresi a helyét a piacon, egyre több helyen lehet vele találkozni, de nem ezt keresik a legtöbben.

– Az elmúlt évtizedben Magyarországon Európában egyedülálló módon nőtt a szarvasmarha tartási kedv. Bár a költségek növekedése a húsmarhatartókat is érinti, mégis kedvezőbb helyzetben vannak, mint a többi állattartó. Sokan a takarmányt megtermelik maguknak és legelővel is rendelkeznek. Európában keresleti piac van a húsmarhára és a felvásárlási árak emelkedése is elkezdődött.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – március 24., csütörtök 5:00

Műsorvezető: Juhász Zsolt
Szerkesztő: Gyarmati Péter

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább