Napközben: Tobzódó hangyák a szemetes körül a konyhában

A március 18-i adás tartalmából.

Tobzódó hangyák a szemetes körül a konyhában, csótány a falon a fürdőben. Egyik látványnak sem örül az ember a lakásában. Van, aki az interneten kezd el böngészni, legtöbben pedig gazdaboltba szaladnak valamilyen szerért. Tavasszal pedig szinte tömegesen kerülnek elő lakásunkban vagy környékén a hangyák, csótányak, poloskák, darazsak. Mit tehetünk ellenük?

Újabb fontos téma, az elhízás kapcsán nyújt alapvető információkat és ad hasznos tanácsokat a KliniKaland évadnyitó epizódja. A Semmelweis Egyetem nagysikerű tudatos egészségmegőrzést segítő, animációs ismeretterjesztő filmsorozatából már eddig is tízezrek juthattak hiteles forrásból származó tudáshoz többek között az immunrendszer vagy épp a védőoltások működése kapcsán. Hogyan és kiknek készül a KliniKaland? Miért az ismeretterjesztés ezen formáját választották? Mit tudhatunk meg az elhízásról? Hogyan tudjuk megtartani, elérni a helyes testsúlyt? Milyen betegségeket vezethet az elhízás?
Rendkívüli jónak lenni jó:

Épülethigiéniával foglalkozó cég több megkeresést kapott az Ukrajnából Magyarországra érkező háborús menekültek elszállásolását biztosító létesítmények vezetőitől, tulajdonosaitól, hogy mentesítsék őket a tömegesen, életkortól és egészségi állapottól függetlenül érkezők befogadásával járó egészségügyi kockázatoktól. Ennek minimalizálása érdekében, megelőzendő a járványszerű megbetegedéseket, karitatív jelleggel felajánlotta a cég a segítségét a szállásként funkcionáló zárt terek gyors, hatékony és tartós fertőtlenítésére Szabolcs-Szatmár-Bereg megye határmenti településein.

A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum, a MISZJE – Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület, illetve az EOGY – Evangélikus Országos Gyűjtemény jótékonysági árverést rendez az ukrajnai menekültek megsegítésére.

A szegedi Nemzetiségek Háza ad otthont az ukrán nemzetiségi önkormányzatnak, amely a háború első napjától gyűjtésbe kezdett , majd eljuttatta az adományokat Ukrajnába. Az események azonban úgy hozták, hogy naponta egyre többen érkeznek Szegedre is, leginkább anyák, akik gyerekeiket szeretnék biztonságba tudni. Sok a kettészakadt család is, akiknek talán picvel nehezebb , mert otthon maradt rokonaik miatt is kell aggódniuk.

Ukrán utánpótlás úszóknak segít a magyar úszószövetség. Szállást és edzéslehetőséget is biztosítanak nekik.

Bozsik gazda rovatában ezúttal egy négykomponensű elixír lesz a tő téma, amely fokhagymából, vöröshagymából, mézből és citromból áll

Tisza-tavi kerékpárbérléssel is támogathatjuk az ukrajnai menekülteket. Hazánk legnagyobb kerékpárkölcsönzője, a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum jó ügyet támogat: a bérleti díjak felét ajánlotta fel. A támogatást a HISZ Szeretetszolgálat segít eljuttatni a rászoruló menekült családokat.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió –  március 19., péntek, 9:05

Szerkesztő: Cseszregi Balázs
Műsorvezető: Süveges Gergő

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább