Kalendárium: Bach mindenkinek

A március 14-i adás tartalmából.
 

– Petőfi Sándor szülővárosa, Kiskőrös 14-én tartja a Petőfi 200 emlékév kiskőrösi nyitóünnepségét, amelyen megismerhetjük a város bicentenáriumhoz kapcsolódó terveit, megtekinthetjük az emlékévre készülő verspadot és versautomatát, az ország legnagyobb Petőfi tematikájú kortárs képzőművészeti gyűjteményét és a versmondó flashmobot, melynek keretében különböző korosztályok szavalják el együtt Petőfi Sándor Nemzeti dal című művét.
– A kőszívű – A Baradlay-legenda. Bemutató az Erkel Színházban, március 15-én. A három Baradlay fivér, Ödön, Richárd és Jenő történetében a függetlenségére törekvő magyar nemzet, a családi, a baráti és bajtársi kapcsolatokat mindenekfelett tisztelő magyarok, és az igaz szerelem legyőzhetetlensége mutatkozik meg. Jókai Mór regénye, A kőszívű ember fiai a reformkortól a kiegyezésig ível, a Kőszívű – A Baradlay-legenda nagyobb történelmi kitekintésre vállalkozik. A Baradlay testvérek lenyűgöző, kalandos és romantikus történetén itthon eddig még sosem látott látványvilág és különlegesen szép dallamok vezetik végig nézőinket. Rendező: Szente Vajk, a darab szerzői: Szente Vajk, Galambos Attila, Juhász Levente.
– Megújul a 60 éves, nemzetközi hírű, gyöngyösi Vidróczki Táncegyüttes.
– Bach mindenkinek. Március 16-tól kezdődően, idén nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre Johann Sebastian Bach születésnapja alkalmából a Kárpát-medence immár legtöbb helyszínre eljutó rendezvénysorozata, a Bach Mindenkinek Fesztivál. A komolyzenei programsorozat az 1685. március 21-én született géniusz, Bach születésnapjának hetében indul összesen 70 településen, mintegy 150 ingyenes fesztiváleseménnyel, ezt követően pedig folytatódik az egész esztendő során.
Hírek:
– Az M5 kulturális csatorna a Kalendárium után, 16 órától közvetíti a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadását, a nemzeti ünnep alkalmából. A következő napokban pedig itt, a Kalendáriumban interjúkat hallhatnak a kitüntetettekkel.
– Az MRME is csatlakozik a Híd Kárpátaljáért programhoz. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara március 16-i koncertjének teljes jegybevételét ajánlja fel a Híd Kárpátaljáért programnak. A jótékonysági célú hangversenyt Vajda Gergely vezényeli a Zeneakadémia Nagytermében, 16-án, szerdán este fél 8-kor. Megszólaló: Kardos István, az MRME zenei menedzsere.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth Rádió – március 14., hétfő, 15:32

Szerkesztő: Nánási Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább