Kalendárium: Elkezdődtek az Aquincumi Múzeum új kerítésének, élményfalának és látványsétányának munkálatai

A március 10-i adás tartalmából.
 

-Elkezdődtek az Aquincumi Múzeum új kerítésének, élményfalának és látványsétányának munkálatai. Az első ütemhez kapcsolódó feltárás során napvilágra került a polgárvárost a katonavárossal összekötő észak-déli irányú út részlete.
-Ókori aranypénzre bukkantak Somogy megyében. A Volusianus császár által a 3. század közepén veretett, jó állapotú érme egy múzeumbarát önkéntesekkel felderített új lelőhelyen került elő. A lelet azért is különleges, mert római aranypénzek ritkán kerülnek elő. A most talált Volusianus érme a Kaposvári Rippl-Rónai Múzeum Numizmatikai Gyűjteményébe kerül.
-Jövőnk gyökerei címmel kiállítással tisztelegnek a pécsi néprajzkutató Andrásfalvy Bertalan előtt. A 90. születésnapjára rendezett kiállítás az ünnepelt népművészeti tárgyú kutatásait mutatja be. Megismerhetjük a néprajzi gyűjtőutak miliőjét, a népzene- és néptánckutatás módszerét, és a gyűjtéseken készült felvételek páratlan darabjait.
-Tükrös koncert és táncház Szegeden. A Tükrös zenekar egyik érdeme, hogy elsőként ők szólaltatták meg hitelesen a szatmári vonósbandák zenéjét és tették népszerűvé ezt a zenét a táncházakban. A szatmári mellett a különböző mezőségi népzenék, különösen Szék és Magyarpalatka népzenéje forrott össze a zenekar nevével.
-Király Levente a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész a Szegedi Nemzet Színház örökös tagja 85 éves. – őt köszöntik a Reök-palotában. Király Levente színművész
NEMZETI FILHARMONIKUS ZENEKAR
Mozart és Salieri a Zeneakadémián.
MÜPA A Savaria Szimfonikus Zenekar hangversenye vezényel: Thomas Kornél. Ez a hangverseny felfedezések sorát kínálja! Megismerkedhetünk egy fiatal magyar karmesterrel, aki zeneszerző is, a koncerten saját vezényletével felhangzó műve pedig a Müpa Zeneműpályázatán díjazott alkotás.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth – március 10., csütörtök, 15:32

Szerkesztő: Horváth Katalin

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább