Balhés kamasz volt hazánk egyik legnagyobb zenésze

A hazai könnyűzene egyik megkerülhetetlen alakja és formációja Török Ádám és együttese, a Mini. A jelenleg 75. születésnapjára és zenekara 55 éves fennállásának megünneplésére készülő zenész a Kossuth Rádió Nagyok című zenés portréműsorában vallott arról, a zene megakadályozta őt abban, hogy elkallódjon.
 

Török Ádám, a Mini együttes alapító frontembere a színpadon mindig fegyelmezett, éppen ezért lehet furcsa, hogy – saját bevallása szerint – balhés gyerek volt. Verekedett, több gimnáziumból is kirúgták, galerik tagja volt, és bár rajongott a futballért, sérülékeny alkata és rossz magaviselete miatt élsportoló nem tudott lenni. A Kossuth Rádió Nagyok című zenés portréműsor vendégeként arról mesélt, hogyan kötelezte el magát a lázadó tinédzser évei után a zene mellett, és miként jutott el a focilabdától a fuvoláig.

„Nem szerettem tanulni, csak a futballozást. Állandóan kirúgtak különböző gimnáziumokból, de apám ennek ellenére jogi pályára szánt. Nem akarta, hogy sportoló legyek, de mivel folyamatosan eltanácsoltak és megbuktam az érettségin is, egyik sem jöhetett szóba” – fogalmazott Török Ádám, aki a mai napig szenvedéllyel űzi hivatását, a zenélésben pedig pont azt szereti, hogy nem köti őt semmiféle korlát, azokat ugyanis rosszul viseli.

„Az édesapám egy aranyos, bohém ember volt, jogászként dolgozott. Soha nem bántott engem, csak szóval fegyelmezett. Mindig mást akart, mint én. Kamaszkoromra elidegenültünk egymástól, mert ő abban a kemény diktatúrában meg akart felelni a társadalmi elvárásoknak, míg én egyáltalán nem. Mindenféle kötöttséget elutasítottam, de ez nem változott, most sem tudom elviselni” – tette hozzá a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével, Máté Péter-díjjal és Fonogram Életműdíjjal kitüntetett zenész-énekes. A teljes beszélgetés újrahallgatható a Kossuth Rádió Médiaklikk-oldalán, amelyen 60 napig elérhetők a Nagyok korábbi adásai is.

Borítókép: MTI Fotó: Soós Lajos

Videó ajánló

Olvasson tovább