Kalendárium: Nagyböjti koncertsorozat Pannonhalmán

A március 4-i adás tartalmából.
 

– Pelleas és Melisand. Operaház, bemutató február 25. 50 év után vitte újra színre a Pelléas és Mélisande című operát a Magyar Állami Operaház. Claude Debussy műve az álom és a valóság határán játszódik, alaphelyzete egy szerelmi háromszög Golaud (fonetikusan: Goló) herceg, a felesége, a titokzatos Mélisande és Golaud féltestvére, Pelléas között. Míg a két címszereplő azzal küzd, hogy tisztázzák magukban és megosszák egymással érzéseiket, addig Golaud-t egyre jobban hatalmába keríti a féltékenység, ami végül tragikus végkifejlethez vezet. A művet egy dán rendező, Kirsten Dehlholm állította színpadra, az Opera együtteseit egy francia karmester vezényli. Az opera bemutatója a múlt héten volt, legközelebb ma este (márc.4) és 12.-én nézhetik meg a fővárosi Eiffel Műhelyházban. Kádár Dóra a Golaud-ot alakító Kovács István operaénekessel beszélgetett.
– A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum Helyiérték – Új szerzemények
című kiállítása.
– Gogol: A revizor a Miskolci Nemzeti Színházban, Béres Attila rendezésében. (B.Tóth Erika)
– Hitre, tudásra. A piaristák 300 éve Szegeden címmel nyílik kiállítás a Dóm Látogatóközpontban február 17-én. A tárlatot Borbás Péter (Piarista Múzeum) és Koltai András (Piarista Központi Levéltár), a kiállítás kurátorai mutatják be. A kiállítás különböző tematikai egységeken keresztül mutatja be a piarista rend és a szegedi gimnázium gazdag történetét. A kétszáznál is több műtárgyat felvonultató tárlaton különleges ereklyetartókkal, kelyhekkel, miseruhákkal, egy 17. századi csillagászati órával, festményekkel, pipákkal, régi fizikai eszközökkel, az egész pénztörténetet átfogó éremválogatással, illetve több, mint 100 éves iskolai csoportképekkel és tablókkal is találkozhatunk. (Beslin Anita)
Hírek:
– NAGYBÖJTI KONCERTSOROZAT PANNONHALMÁN. A Pannonhalmi Főapátság 2022. évi, a megújulás jegyében hirdetett kulturális évadának első kiemelt eseménye a március 4., péntek és április 1., péntek között megrendezésre kerülő Nagyböjti koncertsorozat. A Húsvéti Szent Három napra történő testi-lelki felkészülést, a Szent Márton-bazilika és a Főapátsági Könyvtár falai között felcsendülő ritkán hallható barokk zeneművek teszik teljessé. A három koncertből álló sorozat vendégművészei Midori Seiler, világhírű hegedűművész, a Lutheránia Énekkar Kamp Salamon vezetésével, valamint Lesták-Bedő Eszter hegedűművész és Kiss Zsolt orgonaművész. A zenei kuriózumokat felvonultató sorozat zárókoncertje egy ünnepi esemény is egyben. Ekkor kerül bemutatásra az 1750 körül épült és az elmúlt évben teljes rekonstrukción átesett Martin Podkonicky-orgona, amellyel a Pannonhalmi Főapátság egy újabb értéket mentett meg és mutat be az utókor számára.
– “VÁRVA VAGY!” – Somogyi György Munkácsy-díjas festőművész emlékkiállításának megnyitója.
Városi Galéria, Szigetszentmiklós, 2022. március 5. 17 óra. A kiállítás megtekinthető 2022. március 23-ig. A megnyitón barátai, művésztársai emlékeznek a januárban elhunyt Somogyi Györgyre, aki gyermekkora óta Szigetszentmiklóson élt.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth – március 4., péntek, 15:32

Szerkesztő: Nánási Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább