Hajnal-táj: Összefonódik a család és a vállalkozás a hazai családi borászatok esetében

A március 3-i adás tartalmából.
 

Már most sok a kullancs – figyelmeztet a Fertő- Hanság Nemzeti Park.
A Fertő Hanság Nemzeti Park tájékoztatása szerint már csaknem egy hete virágba borult a csáfordi tőzikés erdő, amelyben bárki gyönyörködhet, aki betartja a terület látogatási szabályait. A szakemberek azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy az enyhe tél miatt már most rengeteg a kullancs a területen, amire érdemes odafigyelnie a túrázóknak.

Ökokert a balaton-felvidéki Barnagon, dobozközösséggel.
Hiába volt egy ideig felső kategóriás, sokszor Michelin csillagos éttermek beszállítója, az utóbbi években a magánszemélyeknek való értékesítésben találta meg a számítását. Ez utóbbiak ugyanis egész évben biztos megrendelők, a vendéglőkre viszont az erős szezonalitás jellemző, ami a Balatonnál jó esetben is csak 2 hónap. Így jött létre Barnag központtal egy klasszikus kosár közösség egy angliai farm gyakorlaton edződött fiatal építész keze nyomán. Az öko kertben sok a nehézség, kevés a terület, nagyok az igények, de már e héten elindulnak a tavaszi munkák.

Helyi termelőknek, kézműveseknek ad otthont a most felavatott Göcseji Tudásközpont
Április 9-én húsvéti vásárral nyitja meg kapuit a közönség előtt Zalaegerszegen a Göcseji Tudásközpont. A város piacán épült létesítmény nemcsak a helyi termelőknek, kézműveseknek ad otthont, hanem megpróbálja a Göcseji, helyi hagyományokat továbbadni, átörökíteni a következő generációnak. A Göcseji Tudásközpont ünnepélyes avatásán Varga Tünde járt.

Év fiatal meteorológusa lett a kaposvári agrometeorológus. Elsősorban agrometeorológiai kutatásai miatt érdemelte ki az Év fiatal meteorológusa címet Somfalvi-Tóth Kata. A MATE Kaposvári Campusának kutatója többek között a növények stressztűrő képességét is vizsgálja. Az eredményeknek pedig gyakorlati haszna is van, hiszen meg tudják mondani, milyen hibrideket érdemes termeszteni a magyar gazdáknak.

Metszőrobottól a 2021-es évjárat értékeléséig. Hagyományos szőlőmetszési bemutatót és szakmai napot tartottak a Pécsi Tudomány Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet szervezésében. Ipacs Szabó István borászati osztályvezetővel Zsoldos László a legújabb kutatásokról például a metszőrobotról és a 2021-es évjáratról is beszélgetett.

Az egerszalóki St. Andrea birtok 20 évvel ezelőtt hozta létre dr. Lőrincz György borász. Kezdetben egyedül, majd felesége és legidősebb fia is bekapcsolódott a munkába. A családi vállalkozás ma már egyre jobban épít a négy gyermekre: tudásukra, képzettségükre egyre nagyobb szükség van.

Szétválaszthatatlanul összefonódik a család és a vállalkozás a hazai családi borászatok esetében. Ez derült ki a Budapesti Gazdasági Egyetem legfrissebb kutatásából. Ez egyaránt jelenthet előnyt és hátrányt is, de mindenképpen kihívás elé állítja a tulajdonosokat. A kutatás során 10 magyarországi borvidék 21 borászatát vizsgálták, a vállalkozások birtokmérete 2,5 hektártól 110 hektárig terjedt.

Az ópályiban élő ifj. Orosi Sándor gyermekkorától belenőtt a gazdálkodásba, neki a nyári szünidőben a gazdaságban való részvétel jelentette a Balatont. Nem bánta meg, szereti csinálni, a feladatokat az édesapjával mindennap megbeszéli és ami a legfontosabb olyan feleséget talált magának, aki az iker legénykék neveléséből is levesz a válláról.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – március 3., csütörtök 5:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Gécsek -Tóth Enikő

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább