Oláh János: Csókold meg a csizmám

Március 1-3. között, 21:06-tól a Kossuth Rádióban!
 

Oláh János életében meg nem jelent, felesége, Mezey Katalin által szerkesztett posztumusz kötetéből válogattam az elbeszélés füzér darabjait a műsorunkba. A szerző eredeti célja ez írásokkal egy kisregény megalkotása lett volna, azonban a végső összefűzést megakadályozta a kegyetlen sors; idő előtt, a kitűzött cél megvalósulása nélkül, eltávozott közülünk.

E torzó azonban így is teljes értékű műalkotás. Az egyes embernek a történelmi korok, kataklizmák általi kiszolgáltatottságát részletezik az írások, azt a végzetszerűséget, amely ellen legyen bár jó szándék, tisztességre való vágy, jövőbe vetett hit, mégis a túlerő, a brutális erőszak győzedelmeskedik. A II. világháborúban részvételre kötelezett magyar katona (Rózsaszál a puskacsőben) fizikai, lelki roncsként való szabadulása a rettenetből (Táncolj magyar! ); az itt hagyott kedvesnek a megszálló erők általi megrontása , a lakosság megfélemlítése, teljes behódoltatása és a megszégyenítéssel járó fizikai megsemmisítése (Báli ruha) jelenik meg az írásokban. Az egy évtizeddel későbbi /1956-os/ történetben pedig a még szinte gyermekkorban lévő főalak erkölcsi magasságba emelése valósul meg a forradalmat eltipró idegen hatalom képviselőjével szemben (Csókold meg a csizmám!).

A sodró lendületű, fordulatos cselekményekben gazdag novellákban a szerző szinte láttatja velünk az általa érzékletesen, változatos, többízben költői stílusban leírt helyszíneket, helyzeteket – előidézve bennünk a katartikus élményeket.

Mindehhez a felolvasó színész, Kőszegi Ákos értő és érző, adekvát, a tartalomhoz hű tolmácsolása is hozzájárul.

Borítókép: pexels

Videó ajánló

Olvasson tovább