Szombat reggel: Újabb négy elemmel bővült a Felvidéki Értéktár

A február 26-i adás tartalmából.
 

– Az Ökomenikus Segélyszervezet készen áll, hogy bekapcsolódjon a Nyugat-Ukrajnába érkező belső menekültek ellátásába. Beregszászi központjuk mellett Lembergben is koordinációs központot hoznak létre. A segélyszervezet országos adománygyűjtést hirdetett a humanitárius segélyprogramtámogatására.
– Nemzetközi hírek: az ukrán válság legfrisebb fejleményei.
– Kapcsolás Lemberge.
– Sokan sokféleképpen próbálnak segíten a háborús menekülteken. A Nemzeti sajátos formáját választotta ennek.
A Terror Háza Múzeum fennállásának huszadik évfordulója alkalmából ünnepi koncertek várják az érdeklődőket a múzeum előtt az Andrássy úton. A koncertet archív felvételek, kisfilmek és színpadi beszélgetések színesítik. A rendezvény ideje alatt nemzeti színű fénybe öltözik az épület. Az egyik fellépő a Kerekes Band egy dalt is komponált erre az alkalomra.
– Székelyföld táncai, szokásai állnak az év első Kőfeszt Folkklubjának középpontjában szombaton Mindszentkállán. Folkklubba minden hónapban olyan vendégek érkeznek, akik nemcsak a folklórt kedvelők számára fontos és értékes emberek, hanem életútjukkal, munkásságukkal példaértékűek lehetnek mindenki számára.
Szabadidősport
Túrázzunk: barlangkutatás Izlandon
Kosztümös városnéző séták Gárdonyi Géza nyomán. Az író halálának 100. évfordulójára emlékeznek szombaton és vasárnap Egerben az Idegenvezetők Világnapján.
Kincsesláda a Kelet Mecsek kapujában. Az év végéig tartó nagyszabású a szervezők szerint vonzó turisztikai programsorozatot indítottak a héten helyi vállalkozók összefogással Mecseknádasdon. (Ferling József, Pintér Réka)
Újabb négy elemmel bővült a Felvidéki Értéktár. A múlt héten a gömbsakk , mint ipari és műszaki megoldás is bekerült a jegyzékbe. 2015 óta 303 települési és tájegységi illetve 61 felvidéki érték kapott már helyet a gyűjteményben. (Boholyi János)
– A Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége 15. alkalommal rendezi meg szombaton a Ritka Betegségek Világnapját, melynek központi témája ezúttal „Esélyegyenlőség, méltányosság”. Az aktualitást az adja, hogy a pandémia során a ritka betegséggel élők még nehezebb helyzetbe kerültek.
– Mindenki! címmel megjelent a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évek hazai koncertjeinek világát bemutató kötet. A rajongók és az előadók visszaemlékezéseiből összeállított, az NKA Hangfoglaló Programja támogatásával készült könyv érdekes sztorikkal és gazdag képanyaggal mutatja be a korszak könnyűzenéjét. (Vass Norbert)
Busójárás 2022. A világörökségi cím megszerzése nem volt könnyű , mint ahogy megtartani sem , hogy az ősi télűző tavaszváró néphagyomány megfeleljen az UNESCO szigorú elvárásainak a rendezvények lebonyolítása során. Erre azért is ügyelni kell mert idén is 80-100 ezer vendég keresheti föl Mohácsot.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Szombat reggel – Kossuth Rádió – február 26., szombat,  6:00

Szerkesztő-műsorvezető: Gungl László

Vissza a műsor oldalára>>>

Olvasson tovább