×

Napközben: Kommunizmus áldozatainak emléknapja

A február 25-i adás tartalmából.
 

– “Velünk élő kommunizmus” – bennünk élő történelem
A kommunizmus időszakában Közép-Kelet Európában éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által több mint egymillióan vesztették életük, de a rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, akit vallási hovatartozása, gondolkodása miatt üldöztek, megnyomorítottak, akit otthonától megfosztottak, akinek családját szétválasztották. A kommunizmus időszakának rombolása generációkat ível át, és számtalan területen ma is érezteti hatását. De hogyan él ma velünk a kommunizmus? Hogyan adják tovább a megélt eseményeket a családokon belül? Miért lehetséges, hogy még mindig vannak fehér foltok? És miért fontos a fiataloknak beszélni róla?
Műsorunkkal egyidőben kezdődik a Gulág konferencia a nemzeti Múzeumban. „Árvák, özvegyek, veszteségek, traumák. Családtörténetek a Gulag és a Vörös Csillag árnyékában” címmel.

– Hogyan él ma velünk a kommunizmus? El kell-e fogadnunk, hogy még mindig vannak utcanevek, vagy fontos közintézmények, melyek valamelyik kommunista hős nevét viselik? Hogyan öröklődnek át a kommunista módszerek napjainkra?

– Eperjes Károly színművész első rendezését a Magyar Passió – történelmi filmdrámát vetít az M5 csatorna a kommunizmus áldozatainak emléknapján 21:20-tól

– Hogyan adjuk tovább a történelmet a családban és az iskolapadban? Mit tanulhatnak a fiatalok ma a kommunizmus időszakáról? A családban vagy az iskolapadban lehet átadni a történelmet? Milyen összefüggéseket kell ma látnunk a kommunizmus időszakához kapcsolódóan?

– 10 órakor kezdődik a megemlékezés a Kossuth tér szomszédságában lévő Nemzeti Vértanúk Emlékművénél együttműködésben az Országgyűlés Hivatalával és NEB-el. A Rákóczi Szövetség több budapesti gimnázium diákjait hívta a megemlékezésre, és online közvetíti Kárpát-medence szerte az eseményt, hogy azok az iskolák is bekapcsolódhassanak, akiknek nincs lehetőségük más rendezvényen részt venni.

– Hogyan adjuk tovább a családban a megélt történelmet? Befolyásolhatják-e a jelenünket sok évtizeddel ezelőtt felmenőink által átélt események? Már a genetikai kutatások is igazolják, hogy a trauma bele íródik a genetikai mintázatba, de mit kap ebből a következő generációkba. Hogyan lehet felülírni?

– Idegen nyelvtudás tekintetében még mindig sereghajtók vagyunk Európában, ugyanis a magyarok több mint fele nem beszél semmilyen idegen nyelvet. A felnőtt lakosság egy része kevésre tartja az idegen nyelv ismeretét, de a fiatalok sem mind látják, hogy továbbtanulásuk, elhelyezkedésük múlhat a nyelvtudáson. Miért hiányzik a motiváció? Milyen nyelvtanulási stratégia kidolgozása segíthetné, hogy a diákok már a közoktatásban megszerezhessék versenyképes nyelvtudásukat? Hasznos dolog-e a korai nyelvtanulás? Kik és milyen feltételekkel jelentkezhetnek most a 30 éve működő cserediák programra, és mely országok a legnépszerűbbek a magyar diákok körében?

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió –  február 25., péntek, 9:05

Szerkesztő: Horváth Ágnes és Füredy Zsolt
Műsorvezető: Horváth Szilárd

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Budapest, 2014. február 25. Egy megemlékező mécsest gyújt a Hősök Falánál a kommunizmus emléknapján a kormány hivatalos megemlékezésén, a Terror Háza Múzeumnál 2014. február 25-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Videó ajánló

Olvasson tovább