Kalendárium: Ókori aranypénzre bukkantak Somogy megyében

A február 24-i adás tartalmából.
 

– Ókori aranypénzre bukkantak Somogy megyében. A Volusianus császár által a 3. század közepén veretett, jó állapotú érme egy múzeumbarát önkéntesekkel felderített új lelőhelyen került elő. A lelet azért is különleges, mert római aranypénzek ritkán kerülnek elő. A most talált Volusianus érme a Kaposvári Rippl-Rónai Múzeum Numizmatikai Gyűjteményébe kerül.
– Bálint Sándor Eucharisztia-tisztelete címmel rendeztek kiállítást a Szegedi Dóm Látogatóközpontban. A tárlatot képet ad arról, hogyan kezdődött az Eucharisztia tisztelete a középkorban, és betekintést nyújt a néprajztudós kutatásaiba és hitvalló keresztény életébe.
– Emlékművek és struktúrák címmel nyílt meg Kertészfi Ágnes kiállítása a pécsi Modern Magyar Képtárban. Az alkotó iparművészeti, dekoratív vagy funkcionális építészeti üvegmunkái mellett kisplasztikáit is megtekinthetik a pécsi művészetkedvelők.
– Ma ünnepli megnyitásának 20. évfordulóját a Terror Háza Múzeum. A kommunizmus bukása után alig több mint egy évtizeddel olyan múzeum jött létre Magyarországon, amely méltó emléket állít a nyilas és a kommunista terror áldozatainak, nevükön nevezi a tetteseket és bemutatja a 20. századi totális diktatúrák emberellenes tetteit.
– A Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány konferenciát rendez a kommunizmus áldozatainak emléknapján, február 25-én, pénteken 9 órától a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében. Az Alapítvány egykori alapítójáról Rohr Magdolnáról is megemlékeznek. Török Tamás író, dramaturg rendezésében, Sztankay Orsolya színművész előadásában lesz látható A nép ellensége című monodráma Rohr Magdolna életéről.
– Hír: Ma este a Zeneakadémián – ” Orgona és szakralitás a századfordulón” – címmel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene Tanszékének műsora a 19-20. század fordulóját idézi fel, azon időszakot, amikor felépült a Zeneakadémia szecessziós épülete és a nemrégiben visszaállított késő romantikus Voit-orgonája. Műsoron Dohnányi: c-moll orgonafantáziája

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth – február 24., csütörtök, 15:32

Szerkesztő: Horváth Kati

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább