Hajnal-táj: Ismét sajtbíráló képzést indít a Magyar Sajtkészítők Egyesülete

A február 24-i adás tartalmából.
 

– A Magyar Falu Programnak köszönhetően egyre több település rendelkezik már az életmentő készülékkel. A borsod megyei Arnót település pályázott a defibrillátorra, amit a falu központjában a védőnői szolgálat épületében helyeztek el, hogy bárki hozzáférhessen, és a közeljövőben szakemberek segítségével a lakosság is megismerkedhet az életmentéssel.

– A székelyföldi sípályák vezetik a baleseti statisztikákat Romániában: a túlzsúfoltságot és a hiányos viselkedéskultúrát tartja vezető oknak Buti László hegyimentő, a Jómadár síiskola egyik oktatója, aki a hétvégi székelyvarsági Sínapokat is szervezte. A Székelyudvarhelytől fél órányi autóútra szervezett rendezvény célja a síelés népszerűsítése volt, a síversenyt Miklós Edit nyitotta meg. Az olimpikon elmondta, hogy Csíkszerdában és környékén a mostoha hóviszonyok gyengítették az idei síidényt.

– Tahitótfaluban a szamócatermesztésnek nagy hagyománya van. Kallós Gábor az Epermester Pincészet tulajdonosa mesél erről, a philoxéra-vész után nemesített szamócát telepítették a kipusztult szőlő helyére. De ebből a gyümölcsből is készítenek bort.

– 100 hunyt el a Madarak és fák mozgalom elindítója, az első magyar madártani könyv szerzője, Chernel István ornitológus. Emlékét számos egyesület és intézmény őrzi Nyugat-Dunántúlon, munkásságát nem feledik az utódok, akik halálának centenáriumán kőszegi síremlékét koszorúzták meg. Egyúttal elindították a Chernel Emlékévet is.

– A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület januárban ismét a lakosság és a média segítségét kérte a hazai telelő fülesbaglyok éves felmérésében. Habár az adatok összesítése jelentős csökkenést mutat, az állomány nincs veszélyben, aminek a gazdák is örülhetnek, hisz nagyon hasznos ragadozókról beszélünk. Orbán Zoltánt, az MME szóvivőjét Kulik Bence kérdezte.

– Bozsik József gazda – Dél-Európából származik a zeller, a nemesítések révén három változata terjedt el, hazánkban a gumós változata a legismertebb. Az ókori görögök és rómaiak egyaránt kedvelték, gyógyító hatása miatt fogyasztották elsősorban, hiszen vízhajó hatású és az idegrendszert is stimulálja. Nagy mennyiségben találunk benne foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot, míg a nyomelemek közül molibdénben, szelénben és krómban gazdag. A zeller fokozza a veseműködést, így igen erős vízhajtó hatása van.

– Fiatal gazda sorozatunk  – Viszonylag nemrég alakult meg a MAGOSZ Ifjú Gazda tagozata Zala megyében. Elnökük Dencsné Vincze Kinga, a Balatonhoz közel, Reziben gazdálkodik. A megörökölt családi gazdaságot férjével ketten vezetik, a csirkenevelés mellett szántóföldi növénytermesztéssel foglalkoznak, mindezt három kisgyerek mellett. Reziben Varga Tünde járt.

– Vajdaság-szerte egyre többen hagynak fel a nyúltenyésztéssel. Bár pár évvel ezelőtt még igen ígéretes és gyorsan megtérülő befektetés volt a nyulak tartása, a gazdák szerint a mostani takarmányárak már felélik a belőlük származó nyereséget.

– Az osztálytermekben elhelyezett nyulaknak, valamint a velük folytatott állatasszisztált foglalkozásoknak köszönhetően jelentős mértékben, átlagosan 8 százalékkal csökkent a vizsgált elsőosztályos kisgyermekek szorongása – erre a megállapításra jutottak a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusának kutatói. A vizsgálatok fontos része, hogy az állatok számára se okozzon stresszt a közös munka, épp ezért egy szelekciós program indult, amelyben az emberrel legbizalmasabb egyedeket tenyésztik tovább. Báthory Gyöngyvér összeállítása.

– Ismét sajtbíráló képzést indít a Magyar Sajtkészítők Egyesülete, a jelentkezők kiválasztása már megtörtént, most kezdődik az oktatás. Mára világossá vált, hogy szükség van ilyen szakemberekre, és ezzel a magyar gasztronómiai élet szereplői számára is lehetőséget lehet teremteni arra, hogy a termelőktől független sajtszakmai segítséget kaphassanak.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – február 24., csütörtök 5:00

Műsorvezető: Juhász Zsolt
Szerkesztő: Gyarmati Péter

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább