Alpok- Duna-Adria - Amit a jégfürdőzésről érdemes tudni

A február 24-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

A tengeri teknősök a legveszélyeztetettebb állatfajok közé tartoznak, ezért védetté nyilvánították őket. Észak-Adria térsége különösen veszélyes számukra, mert gyakran halászhálókba gabalyodnak vagy más halászati eszközök sebesítik meg őket. A Horvát Természettudományi Múzeum munkatársai, egy nemzetközi együttműködés keretében dolgoznak a teknősök védelmében, hiszen a természetes egyensúly megőrzésének érdekében, stabil egyedszámra van szükség.

A télről a hó, a síelés, a friss levegőn tett túrák és hasonlók jutnak eszünkbe, nem pedig a fürdőruha és a lubickolás. A dél-tiroli profi sportoló, Markus Zadra kick-box világbajnok felfedezte a jégfürdőzés örömét. Egy biztos, alaposan össze kell szednie magát az embernek, hogy beereszkedjen egy jéghideg tó vizébe…

December elseje óta teljes belépési tilalom érvényes a Mangfall-hegység egyes területein, ahol több, a müncheniek körében kedvelt közeli hegy is található. A kezdeményezés a vadon élő állatok védelmét hivatott szolgálni, amelyeknek leginkább télen lenne szüksége nagyobb nyugalomra. A határozott lépésre azért kényszerültek, mert az eddigi önkéntes szabályozás nem hozta meg a várt eredményt.

Egy dél-alföldi tanyán élik mindennapjaikat a mesés nevű hódmezővásárhelyi testvérek, Kotormán Szejke Iringó és kishúga Barka Ilona. Két éve már annak, hogy éneklésükkel elvarázsolták a Fölszállott a páva népzenei vetélkedőjének zsűrijét is, amikor megnyerték a szólóének kategóriát. A kislányok édesanyja szerint, a gyerekek tehetsége a népzenei oktatást folyató iskolájukban derült ki, de az is biztos, hogy a népdalok és a népzene szeretete családi örökség.

Utolsó állomásunk egy 500 éves parasztház, melynek kinézete 250 éve változatlan. A Nace-ház, Szlovénia egyik legszebb állapotban fennmaradt régi épülete, Puštal pri Škofji Loki faluban található.

Adás: Duna TV – Február 24. csütörtök 6:48
Duna World – Február 24. csütörtök 13:24

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább