Kalendárium: Ma ünnepeljük a Nemzetközi Anyanyelvi napot

A február 21-i adás tartalmából.
 

– Igaz festő óriások műveit láthatja idén a Szépművészeti Múzeum közönsége. Baán László főigazgatója szerint nem csak az épület évek óta tartó teljes felújítására tesznek pontot, hanem az odalátogatók a valaha volt legizgalmasabb kiállítási programmal találkozhatnak a falak közt. Bosch-, Matisse– és El Greco-kiállítás, a Magyar Nemzeti Galériában pedig Vaszary– és Art deco-tárlat várja a látogatókat. Az április 8-án nyíló Bosch-kiállítás például mintegy kilencven műalkotást vonultat majd fel.
– Ma ünnepeljük a Nemzetközi Anyanyelvi napot. Még 1999-ben Banglades javaslatára az ENSZ döntésével hívták életre az évfordulót, és 2000-ben ünnepelték először. A szervezet ezzel is fel kívánta hívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és gazdagságára. A Földön több mint 6000 nyelvet beszélnek, amelynek körülbelül a fele veszélyben van.
– Pénteken mutatják be a fővárosi lipótvárosi Aranytíz Kultúrházban, Újhelyi Kinga monodrámáját, Pokoljárás címmel. A darabot február 25-én, a Kommunizmus áldozatainak emléknapján láthatja a közönség.
– Összesen 12 kortárs költő és író műveit népszerűsíti következő programjában a Petőfi Kulturális Ügynökség. A cél, hogy a kulturális intézmény minél szélesebb körben népszerűsítse a kiválasztott tizenkét szerző műveit, valamint növelje a szerzők ismertségét. Köztük szakmailag elismert alkotókat, és már bizonyított pályakezdőket is egyaránt találunk.
Hírek:
-Bolondos február – könnyed fúvószene címmel lesz aznap este koncert a fővárosban az Óbudai Társaskörben. Közreműködik többek közt Rácz János fuvolán, Szélpál Krisztina oboán, Várnai Beáta klarinéton.
– A Miskolci Szimfonikus Zenekar koncertezik aznap este a helyi Művészetek Házában. Közreműködik Gile Bae zongorán, vezényel Antal Mátyás. Az este 7 órakor kezdődő eseményen Mozart F-dúr zongoraversenye, és Brahms B-dúr zongoraversenye is elhangzik majd.
-Rádiószínház promo: A héten a Rádiószínház műsorában minden hétköznap délután 2 óra után Esti Kornél címmel, Kosztolányi Dezső novellafüzérét felolvassa Máté Gábor. Este fél 11-kor pedig Isten, ítélet, Bene Zoltán regénye hallható majd folytatásokban.

Hallgassa meg!

 

Kalendárium – Kossuth – február 21., hétfő, 15:32

Szerkesztő: Felszeghy Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább