Napközben: Önismerettel a jó párkapcsolatért

A február 14-i adás tartalmából.
 

A madarak védelméért
1980 óta mintegy több száz millió madár tűnt el Európából, például a házi veréb mintegy fele kihalt. Mindez pedig az emberre is hatással van, ökológiai (és lélektani) szempontból is – hiszen a madarak csökkenését sokszor olyan vegyi anyagok okozzák, amelyek az emberek egészségére is hatnak. Vannak azonban módszerek, és lehetőségek arra, hogy megállítsuk a madarak számának csökkenését – ilyen például a mezőgazdasági termelés megváltoztatása az ökológiai gazdálkodás felé. Mit mindent tehetünk a folyamat megállításáért?

Falun élni jó – kiköltözői hullám
Évtizedekkel ezelőtt kezdődött az a szomorú folyamat, hogy a falvak egyre inkább elnéptelenedtek, sokan, főleg fiatalok, inkább a városokban próbáltak szerencsét. Néhány éve azonban megfordulni látszik ez a trend: egyre többen, főként városi értelmiségiek választják új otthonuknak a vidéket, a falvakat: Legtöbben közülük egyszerűen csak egészségesebb életre, friss levegőre, nyugalomra, a természet közelségére, no meg közösségi életre vágynak. A 2018-ban kezdődött Magyar Falu Program is erősíti ezt a folyamatot, amelynek fő célja a falvak életminőségének javítása. Mi az értéke a falunak, és miért jó falun, vidéken élni?

Akadálymentes rovat
Február 22-e a Parasport napja – idén ez alkalomból egy rövid dokumentumfilmet mutatnak be több fővárosi iskolában a végtaghiányos emberekről, gyerekekről. Évente nagyjából 50-60 végtaghiányos gyermek születik Magyarországon, nekik, és családjaiknak segít a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány.

Önismerettel a jó párkapcsolatért
Elkezdődött a Házasság hete programsorozat, a jubileumi év mottója: „Maradjunk együtt!”. De mi minden erősítheti az összetartozást? például ha megfelelő önismerettel rendelkezünk: a gyermekkorunkban kialakuló kötődési mintáink és sémáink ugyanis nagy hatással vannak a kapcsolataink, párkapcsolataink minőségére, ezért nagyon fontos, hogy kellő önismerettel rendelkezzünk, mielőtt kiválasztjuk életünk párját. Hogyan változtathatunk ezeken a mintákon felnőttként, hogy jobb kapcsolataink legyenek, és hogyan bánjunk gyermekeinkkel, hogy számukra ez könnyebb legyen?

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió –  február 14., hétfő, 9:05

Szerkesztő: Forrai Mária

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább