Napközben: A Tiszai PET Kupa

A február 11-i adás tartalmából.
 

Már most megérkezett az első szennyezések a határontúlról Magyarországra a folyókon. A Tiszai PET Kupa az ártéri hulladék összegyűjtésén, szelektálásán és feldolgozásán túl a folyami műanyag szennyezés kutatására is kiemelt figyelmet fordít. Ha ismerjük a szennyezés viselkedését, a folyótisztító akcióknak is nagyobb esélye van a sikerre. 2022. január 7-én Berberovics Krisztián, a PET Kupa folyómentője – az árhullám tetőzését kihasználva, – két helyszínen engedett el GPS jeladóval ellátott palackokat. A PET Kupa felkérésére a Waterscope Zrt. továbbfejlesztette a speciális jeladókat. Az eszköz GPS műholdas összeköttetéssel működik: minden 15. percben bekapcsolja a GPS-t és méri a földrajzi koordinátákat. Amennyiben 200 méternél nagyobb az elmozdulás, akkor a palack új helye a követőrendszer térképén is megjelenik És idén is lesznek többnapos környezetvédelmi pethajós versenyek, amelyek alkalmával tavaly 20 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a PET Kupa versenyzői a Tisza-tavon, a Felső-Tiszán és a Bodrogon.

Kilencedik alkalommal hirdetik meg a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” és a „Tehetségbarát Önkormányzat” díjakat hazánkban. A díjak jelképezik és elismerik azt a tehetséggondozó munkát, amelyet a tehetséggondozásban dolgozó pedagógusok, szakemberek és önkormányzatok végeznek a kiemelkedő magyar fiatalok tehetségkibontakoztatásáért. A jelöléseket 2022. február 21-ig várja a Nemzeti Tehetség Központ, a díjak ajánlására létrehozott saját felületükön, a Bonis Bona és a Tehetségbarát Önkormányzat oldalain. Tervezett megszólalók: Dr Lantos Krisztina , a Nemzeti Tehetség központ ügyvezetője, Lehőcz Mária korábbi Bonis Bona díjazott, mentor, tanár. Rip: Taracközi Kinga Cziráki Kamillával az egyik mentorált tehetséggel
Bozsik gazda rovata – Immunerősítő növények: Most a káposztafélék következnek, hiszen a C-vitamin források közül a káposztafélék a mindennapok legfontosabb kincsei közé tartoznak.

Minden évben kulcsfontosságúak a nyári gyermektáborok, de az idei esztendőben még inkább kiemelt jelentőségűnek hat a vakációs lehetőségek igénybevétele. Nem elsősorban a nyári gyermekfelügyelet megoldása az ok, bár ez sem elhanyagolható, hanem a gyerekek visszavezetése a valóságba, az offline térbe. Lassan két éve élünk együtt a koronavírus (COVID) okozta hatásokkal, ami a társadalom minden szegletét megviseli, a társas kapcsolatainkat átalakítja, így a gyerekek sem kivételek ezalól.. A megoldást az iskolaév lezárását követően a nyári gyermektáborokban látja Tóth Béla, a Táborfigyelő vezetője.

Láthatatlan vacsora. Nem olyan nehéz húslevest cérnametélttel vagy éppen rizst enni kulturáltan. De ha mindezt sötétben kell megtenni, bizony nem biztos, hogy a rizs a tányéron marad, és a kancsóból is jó helyre öntjük a vizet. Ma délután Láthatatlan vacsora néven azt lehet kipróbálni, hogy a vakok és gyengénlátók milyen nehézségekkel küzdenek pl az étkezés során.

Átadják az Országos Széchenyi Könyvtár digitalizáló Központját, amely a közgyűjteményi szférában a legnagyobb egész Közép-Európában és lehetővé teszi az OSZK teljes állományának digitalizálását.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió –  február 11., péntek, 9:05

Szerkesztő: Cseszregi Balázs
Műsorvezető: Süveges Gergő

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább