Kalendárium: Reneszánszát élik a zsoltárok

A február 11-i adás tartalmából.
 

– Hamarosan nyit a megújult Andrássy úti Magyar Állami Operaház. Március 12. és 14. között háromnapos eseménysorozattal nyitja meg kapuit a színházak színháza.
– Tudományos folyóiratot jelentetett meg a megújult Színház- és Filmművészeti Egyetem, az egyetemes és nemzeti kultúra értékeit bemutató művészeti-tudományos kiadványt. Az ingyenes, magyarul és angol nyelven is megjelenő Uránia interdiszciplináris folyóirat célja, hogy központi szerepet töltsön be a hazai és nemzetközi színház-, film- és médiatudományok területeit érintő kutatások nyilvánossá tételében.
-Reneszánszát élik a zsoltárok, számtalan koncerten hallhatjuk őket. A zsoltár egyfajta verses imádság, himnusz. Eredetileg az Ószövetségben található 150 vallásos ének gyűjteménye. Pontos meghatározása: zenei kísérettel előadott dal, Isten dicsőítése hangszerekkel, amely az Ő jelenlétébe való bejutást eredményezi. Ezek a dalok együtt élnek velünk, nemcsak a koncerteken hangzanak el, hanem általunk is a templomi miséken, istentiszteleteken.
-Rádiószínház ajánló: Bohumil Hrabal: Hó törte fák az erdőben című művének rádiós feldolgozását hallhatják ma este itt a Kossuth rádió megújult Rádiószínházának műsorán, este 9 óra után. Az író, Adagio Lamentoso című novelláskötetéből válogatunk. Szombaton és vasárnap este fél 10-kor Gyárfás Endre: Történelmi Kalandok, vasárnap éjjel 1 óra után pedig Alfred Andersch hangjátéka, a Karambol hangzik majd el. Hallgassák a megújult Rádiószínház műsorait itt a Kossuthon.
– Idén 50 éves a magyar táncházmozgalom, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia különleges programokkal ünnepel meg. Az intézmény Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének életében fontos szerepet tölt be az évforduló, amelynek keretében ötödik alkalommal bonyolítja le a művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíj-pályázatát. Valamint ötödik alkalommal szervez építészeti beszélgetéssorozatot, amelynek középpontjában a vidék áll. Nagy Bálint int.
– A nagy érdeklődésre tekintettel a Magyar Nemzeti Galéria február 20-ig meghosszabbította a Kép és kultusz Szinyei Merse Pál művészete című kiállítását. A tárlat a magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású mesterének, a 19. századi magyar festészet egyik legjelentősebb alakjának az életművét mutatja be.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth – február 11., péntek, 15:32

Szerkesztő: Felszeghy Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább